škola
Foto: Alo/Alo

Roditelji, učenici, nastavnici, direktori - uzbuđeni, nasmejani, puni utisaka, nade, ali i straha. Sve oči su sada uprte u prosvetu i polažu se nade da će novi propisi (zabrana minića, da ocena iz vladanja ulazi u prosek, kazneno-popravni rad za nedolično ponašanje i drugi) uroditi plodom. 

Ekipa Alo! posetila je nekoliko osnovnih i srednjih škola i tamo se uverila da je ovaj prvi radni dan protekao u dobroj atmosferi.

Uz himnu počeli novu školsku godinu

Ekipa Alo! posetila je sportsku i informatičku gimnaziju „Prestiž“, koja je priredila prijem za učenike prvog razreda i njihove roditelje, gde smo se uverili da je sve proteklo u najboljem redu i prema preporukama Ministarstva prosvete. Na početku je intonirana himna Srbije „Bože pravde“, pročitano pismo ministarke Slavice Đukić Dejanović đacima, nakon čega su se prisutnima obratili direktor škole, osnivači, profesori i najbolji učenik koji je prošle školske godine završio ovu gimnaziju.

Profesor dr Branko Bošković, jedan od osnivača i vlasnik gimnazije, poručio je novopečenim gimnazijalcima da je škola obezbedila sve potrebno za njihovo učenje.

- Obezbedili smo pristojan, bezbedan i podsticajan ambijent za učenje. Da bismo u tome uspeli, neophodna je stalna i otvorena saradnja na nivou roditelja i nastavnika, kao i aktivan i odgovoran odnos učenika prema školi. Škola treba učenicima da bude drugi dom, u kom će sticati i znanja i ljudske vrednosti koje će ih voditi kroz sadašnjost i pripremiti za neizvesnu budućnost. Želim svima mirno, bezbedno i uspešno školovanje - poručio je profesor Bošković.

On je za Alo! objasnio da će ova škola tokom prve dve nedelje, prema preporukama Ministarstva prosvete, obrađivati teme koje bi trebalo da budu prevencija potencijalnom nasilju u školama i da podstaknu decu da traže pomoć kada im je potrebna, ali da tokom cele godine podstiču učenike da grade dobro ponašanje, dobre međusobne odnose i zdravo okruženje.

škola

Alo

 

- Red, rad i disciplina su odavno poznata tri stuba na kojima se zasniva uspeh i mi se trudimo da sa svoje strane svest o tome održavamo kod učenika. Opet, škola je jedna sredina u kojoj oni provode vreme, a pored nje, dobro i podsticajno okruženje treba da postoji i kod kuće, i tamo gde provode slobodno vreme. Zato sve te tri sredine treba da budu u skladu i roditelji ne treba da potpuno prepuste vaspitanje školi, ali i škola, odnosno nastavnici moraju da budu svesni važnosti svoje uloge i da je ispunjavaju korektno - rekao je on.

Direktor škole, profesor Sreten Srećković, ubeđen je da će se ceo svet uveriti da će ova deca ostaviti pečat i na sportskim terenima i u sferi tehnike, tehnologije i u drugim oblastima, podsetio je prvake na reči vladike Nikolaja:

- „Obrazovan je onaj ko ima obraza“, rekao je vladika Nikolaj, a vama poručujem da vi od sada pored imena i prezimena imate i lepu titulu – gimnazijalci – koju treba s ponosom da nosite i koje treba da se setite uvek, ne samo u školi, već i na utakmici i na igralištu i dok se šetate i dok se družite. Roditelje pozivam da se zajedno zauzmemo da od naše dece napravimo dobre, čestite ljude, koji će biti na ponos i sebi i nama.

Aleksa Božić bio je najbolji đak koji je prošle školske godine završio ovu gimnaziju, a sada je došao da pozdravi nove nade.

- Dao bih vam dva saveta, prvo da se stvarno trudite, jer ako se trudite, nastavnici vam još dodatno pomažu i postići ćete bolji uspeh i nadmašićete sebe u rezultatima. Drugi savet je da budete redovni u školi. Ne samo da ćete lakše da savladate gradivo jer će vam nastavnici sve objašnjavati već i da biste stekli prijatelje, zaista bi bilo bez veze da izađete iz ovakve škole bez čvrstih prijateljstava - rekao je ovaj student psihologije.

Novine u novoj školskoj godini

Među predloženim novinama u ovoj školskoj godini je uvođenje nacionalne čitanke, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, ali i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza i ponašanja. Takođe, u okviru pojačanog vaspitnog rada sa učenicima treba da se realizuje i društveno-koristan rad.

Suspenzija za nevaljalce

U novom setu prosvetnih pravila koji bi uskoro trebalo da se nađe i pred poslanicima je suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza. Ovaj vid kažnjavanja je u Americi poznat od 20. veka. Ipak, među prosvetnim radnicima, pa i roditeljima, odmah su se pojavile sumnje kako bi đaci mogli da shvate ovu kaznu s obzirom da pet dana ne bi morali da idu u školu.

Bez minića, šorceva i dekoltea

Vest da je rukovodstvo Trinaeste beogradske gimnazije uvelo pravilnik o oblačenju učenika žestoko je odjeknula u javnosti i nastavnike i roditelje uglavnom oduševila, jer su neki zaista bili pogubili konce šta je pristojno, a šta ne. Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da pravilnici o oblačenju postoje u svim školama.

škola

Alo

 

- Pravilnici su jednoobrazni, ali postoje određeni kodeksi koji podrazumevaju šta tačno učenici ne smeju da nose. Negde može trenerka, negde ne može, ali su šorcevi, kratke suknje, dekoltirana garderoba zabranjeni svuda - kaže Markov.

Direktor OŠ Jovan Sterija Popović:

Budimo deci vetar u leđa

Školska godina u našoj školi je tradicionalno počela intoniranjem himne, rekao je za Alo! direktor novobeogradske OŠ „Jovan Sterija Popović“ Dejan Pavković.

škola

Alo

 

- Prvi čas sa razrednim starešinama protekao je u razgovoru o predstojećim obavezama, rasporedu časova, o ponašanju u školi. Đacima je pročitano pozdravno pismo ministarke, prvacima je upriličen svečani prijem. Deci, pre svega, želimo mnogo zdravlja, puno međusobnog uvažavanja, razumevanja, ljubavi i sticanja novog znanja, a roditeljima je savet da sve ovo neguju u svojoj porodici i na pravi način daju deci vetar u leđa, bez pritiska zbog ocena, a da pomoć u učenju pružaju deci u meri u kojoj ona traže - poručio je Pavković i dodao da je važno i da roditelji budu u stalnom kontaktu sa nastavnicima.

OŠ Kralj Petar II Karađorđević

Đacima je škola druga kuća

OŠ „Kralj Petar II Karađorđević“ je i ove godine nastavila tradiciju povećanja broja đaka, rekla je na svečanoj priredbi za prvake direktorka ove škole. Škola, osnovana 1931. godine, najstarija je na Vračaru.

škola

Alo

 

- Višegodišnjim zalaganjem direktorke i nastavnika, zgrada je rekonstruisana i uslovi za rad su mnogo bolji, pa đaci postižu zavidne uspehe na takmičenjima. Svakako da uvek ima potrebe da se uredi još po nešto, a u tome, osim donatora, pomažemo i mi roditelji dece kojima je ovo druga kuća. Učenicima je, osim redovne nastave, na raspolaganju produženi boravak, a stariji đaci da kroz razne aktivnosti u školi, posete muzejima i koncertima dodatno šire vidike i na neformalan način upijaju nova znanja i ostvaruju kontakte sa vršnjacima iz celog sveta - rekao nam je Peđa Š., čije dvoje dece pohađa ovu školu, Una ide u osmi razred, a Vojin u peti.

Đukić Dejanović: Poštovanje i drugarstvo su važni

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je polazak u školu svim učenicima prvog razreda osnovne škole i poželela mnogo uspeha u novoj školskoj godini svim učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenima, saopštilo je Ministarstvo.

Slavica Đukić Dejanović

Foto: Alo/Nikola Todorović

 

- Učenjem prvih slova, pisanjem i čitanjem pravite prve korake na dugoj i uzbudljivoj stazi sticanja novih znanja. Ako vam se i učini da ovaj početak nije lak, moj savet je da budete odvažni, vredni, marljivi i istrajni. Uspeh i dobre ocene neće izostati - poručila je Đukić Dejanović učenicima koji su prvi put seli u đačke klupe i istakla da je škola mesto gde se stiču novi prijatelji i poželela učenicima da se uvek osećaju dobro u školi koju pohađaju.

Ona je đacima poručila da ne zaborave na poštenje, iskrenost, solidarnost, toleranciju i razumevanje, kao i na značaj drugarstva.

- Poštujte svoje nastavnike, druge učenike u školi, imajte senzitivnosti za različitost, jer ćete tako pokazati da poštujete sebe - navela je ministarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading