Granični prelaz Horgoš gužve
Foto: Printscreen/Printscreen/AMSS

Usled povećanog priliva vozila na graničnim prelazima očekuju se gužve u saobraćaju i zadržavanja do dolaska na graničnu kontrolu, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju, potvrđeno je i iz Uprave granične policije.

Kako da znate kolika je gužva na granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu tri stvari.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

U subotu talas Turaka koji putuju za Nemačku

Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, velike gužve mogu se očekivati već danas, u subotu, zbog priliva putnika iz inostranstva.

- Očekujem da će u subotu biti gužva zbog Turaka koji putuju za Nemačku. Oni će u subotu da prolaze kroz Srbiju, a u nedelju zbog naših ljudi koji se vraćaju sa odmora ili na iste idu. Savetovao bih vozačima da koriste savremene tehnologije, poput Gugl mapa, kako bi videli gde su najbolji putni pravci bez gužve - kaže za "Blic" Okanović.

Ovde će biti najveće gužve

Okanović upozorava da se znatno veći intenzitet saobraćaja može očekivati na autoputu A1 u smeru ka Horgošu, na autoputu A3 u smeru ka Batrovcima i na auto-putu A2 ka Obrenovcu, odnosno ka Beogradu.

Upozorava sve učenike u saobraćaju na signalizaciju na novootvorenoj petlji Bubanj potok kod obilaznice oko Beograda.

- Napomenuo bih da vozači koji žele da idu ka Beogradu zadržavaju pravac kretanja, a oni koji žele na obilaznicu u smeru ka petljama Ostružnica i Orlovača skreću levo - kaže Okanović.

Kako brže proći na naplatnim rampama

JP „Putevi Srbije“ su intenzivirali rad na naplatnim stanicama. Sva naplatna mesta, kanali za distribuciju kartica i kanali za elektronsku naplatu putarine (ENP) rade 24 časa dnevno bez pauze, a povećan je i broj inkasanata.

Detaljne informacije o stanju na državnim putevima Srbije u realnom vremenu možete naći na internet prezentaciji JP "Putevi Srbije".

Elektronska naplata putarine

Najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP) koja značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak praktično bez zaustavljanja.

Razmislite o alternativnim pravcima

Svi koji se iz Grčke vraćaju za Srbiju i putuju preko Severne Makedonije, a ne žele da čekaju u eventualnoj gužvi na prelazu Preševo - Tabanovce, mogu da se opredele i za alternativne prelaze.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading