Izađi mi na teglu
Foto: Alo/Promo

Karavan svoj put počinje u Nišavskom okrugu, te će 26. avgusta u opštini Merošina biti održano prvo kvalifikaciono takmičenje. Početkom septembra karavan se seli u Vojvodinu, a tokom druge polovine meseca će obići centralni i južni deo Srbije. Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 7. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara desete sezone ovog čuvenog karavana.

Izađi mi na teglu

Promo

 

“Izađi mi na teglu” je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a organizatori učesnicima obezbeđuju kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Takmičarske ekipe treba da ponesu samo svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer takmičare i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, koji obuhvata i nagradne igre za koje su nagrade obezbedili dugogodišnji prijatelji karavana. Takođe, u svakom gradu najbolje tri takmičarske ekipe dobijaju i vredne nagrade. Pobednik kvalifikacionog takmičenja dobija Smederevac – čuveni šporet na drva na kojem se najbolje priprema ajvar na tradicionalan način, druga nagrada je mini Smederevac, a trećeplasirana ekipa dobija paket Dijamant proizvoda.

Izađi mi na teglu

Promo

 

 

Tokom devet sezona karavan je obišao preko 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili preko 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu 1.000.000 ljudi. U proteklih devet izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, što dokazuje da majstora za “srpski kavijar” ima širom naše zemlje.

Veliku vrednost manifestaciji daje i činjenica da je uspešan plasman na takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrene sopstvenu proizvodnju ajvara. A da bi se ostvarili ovakvi rezultati, organizatori karavana u toku jedne sezone prelaze i po 20.000 km, tako da su za proteklih devet godina prešli kilometražu koja je veća od obima tri zemaljske kugle.

Izađi mi na teglu

Promo

 

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Sve informacije o datumima i gradovima u kojima će se karavan pojaviti i načinu prijave ekipa zainteresovani građani mogu dobiti preko društvenih mreža manifestacije: https://www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/ https://sr-rs.facebook.com/izadjiminateglu/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading