milica Kolašin Samoodbrana
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Podsetimo, kao što je Alo! već pisao, Milicu je napao turski državljanin kada se vraćala iz grada sa drugaricom i tom prilikom krenuo da je vuče ka apartmanu u kojem je smešten. Zahvaljujući treninzima kik-boksa na koje je rekreativno odlazila, ova Crnogorka se ne samo odbranila već je nasilniku „dala po njušci“. Ujutru, kada su otvorena vrata institucija, prijavila je slučaj i sve ispričala policajcima.

Ipak, umesto da je daju priznanje i istaknu kao dobar primer, sudije su joj dale da plati kaznu jer je „prešla granicu nužne samoodbrane i prekršila javni mir“. To je izazvalo opšti revolt javnosti, nevladine organizacije pozvale su na izmene zakona, a u znak podrške građani su ponudili da joj plate kaznu i pomognu da otvori klub.

milica Kolašin Samoodbrana

Foto: privatna arhiva

 

„Kraljice, carice, heroino, otvori klub za obuku žena za samoodbranu! Daj broj računa i ja ću prva da uplatim svoj deo, a sigurno će te podržati i organizacije, možda i država“, napisala je jedna žena na Tviteru, da bi se brojni drugi korisnici ove mreže složili.

Pored toga, brojni borilački klubovi su povodom njenog slučaja rešili da članarine za kurseve samoodbrane naplaćuju upola cene.

Kako je ispričala za Alo!, Milica je počastvovana.

milica Kolašin Samoodbrana

Foto: privatna arhiva

 

- Bila bi mi čast da nekoga naučim da se zauzme za sebe i drago bi mi bilo da sutra pomognem devojčicama, devojkama, ženama da nauče kako da se odbrane. Bitno mi je da kada se nađu u problemu pobede strah i dobiju snagu da se bore, baš kao što je bilo i u mom slučaju. Ja sam ceo život bila sportista i verovatno mi je sve to pomoglo i to može da bude podsticaj svima da se bave sportom i budu spremni - kaže ona.

Napadi poput onog koji je ona pretrpela već su se dešavali u njenom okruženju, a ona se nada da će njen primer da bude podsticaj ženama da ih prijavljuju.

- Kod nas je bilo slučajeva i pre ovoga što se meni desilo, a čak i posle, čak i devojčice koje nisu punoletne bile su praćene, pratili su ih ti radnici iz Turske i svaki slučaj je bio prijavljen u policiji, ali, kako oni kažu, nisu imali adekvatnih dokaza, tako da ništa nije preduzimano i time su automatski davali vetar u leđa svakom sledećem da napadne. Posle mog slučaja odmah sutra uveče je desio se novi - kaže ona.

- Čak je sudija njemu pripisao lakši prekršaj nego meni, ali nema veze, meni je bitno da sam ja podigla svest da se malo zakon promeni, da na ženu ne sme da se podigne ruka, a da u slučaju napada... pa, da bije čime stigne, ko što sam i ja – poručuje Milica svim damama!

Serija protesta

U Beranama je u utorak organizovan i protest i šetnja podrške ženama u Crnoj Gori koje su bile ili su i sada žrtve nasilja. Sa skupa je nadležnima poručeno da se „sramni zakoni“ moraju menjati. Protest je za subotu zakazan i u Kolašinu.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je proveru postupanja dežurnog državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji se izjasnio povodom događaja u Kolašinu.

milica Kolašin Samoodbrana

Foto: privatna arhiva

 

Milici je podršku pružio i premijer Crne Gore Dritan Abazović, koji joj je uputio poruku „Nisi sama“ na svojim profilima društvenim mrežama i dodao: „Žalim što se i na ovakvim primerima potvrđuje koliko su nam neophodne promene“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading