Vojska Srbije
Foto: Tanjug/Tanjug/Vladimir Pori

U Sloveniju su s vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, upućena 22 pripadnika Vojske Srbije i helikopteri "H-145" i "Mi-17".

Ministar Vučević naglasio je da, na zahtev predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije vojska Srbije danas šalje prvu grupu pripadnika u Sloveniju, kako bi pomogli stanovništvu i državi u muci koja ih je zadesila, izazvanoj vremenskim nepogodama. 

- Iako je situacija i dalje vrlo teška i kritična, naša vojska i naši vojnici spremni su da budu na visini zadatka, da se nađu u pomoći prijateljima iz Slovenije. Time još jednom pokazujemo da je Srbija iskren i kredibilan partner i prijatelj, a prijatelji se pokazuju kad je muka i kad je nevolja, jer lako je kad je dobro - rekao je Vučević.

On je istakao da čak i kada neke politike "nisu fer prema našoj državi, Srbija ne beži od toga da bude solidarna, da bude uz one kojima treba pomoć".

- Siguran sam da će naši oficiri, podoficiri i vojnici na najbolji mogući način pomoći građanima Slovenije, predstavljati sebe i svoju jedinicu, a svakako predstavljati našu državu Srbiju. Želim im hrabro i mudro postupanje i izvršavanje zadataka i dužnosti i dobar let - rekao je Vučević. 

Prema njegovim rečima, u Sloveniju su danas upućeni pripadnici iz Ratnog vazduhoplovstva i 63. padobranske brigade, a sutra kopnenim putem kreće konvoj sa osam cisterni - četiri za gorivo, četiri za vodu, kao i još 34 pripadnika Vojske Srbije. 

- Želim im miran i dobar povratak u Srbiju, da ih dočekamo kako to i zaslužuju - rekao je on.

Današnjoj aktivnosti prisustvovali su zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Brane Krnjajić i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momičilović.

Slovenija se već nekoliko dana bori sa poplavama nastalim zbog obilnih padavina i posledicama jedne od najgorih prirodnih katastrofa koje su pogodile tu zemlju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading