led auto
Foto: Alo/Foto: RINA

Slična situacija desila se još samo na Petrovdan pre dve godine, a ni najstariji meštani ne pamte, kako kažu, da se slana pojavila usred avgusta.

- Drvetom sam urezao današnji datum i fotografisao, da ostane za uspomenu. Ali, toliko je ta slana bila jaka da sam jedva drvetom raščistio taj led. Mi smo ovde navikli na hladna jutra i noći, ali ipak eto i nas nešto može da iznenadi, kaže Milojko za RINU. 

On dodaje da nekada zbog hladnoće ovde i tokom leta mora da se loži vatra. Ipak, sreća je to što žive u kraju gde svako mahom ima svoje šume, pa bar drva nisu problem.

- Stariji meštani kažu da ovo može biti znak jake zime i velikih mrazeva, što će svakako ošteti poljoprivredne kulture. Naročito zasade pod heljdom, koja je ovde poprilično zastupljena, dodaje Milojko.

Inače, selo Štitkovo jedno je od najživopsinijih u novovaroškom kraju. Ušaškano između planinskih visova svojvrsan je muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

- Ko hoće da odmori od vrućina i uspare, naše selo je pravi raj, zaključuje kroz osmeh Milojko.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading