policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Prema ovom predlogu, vozačima koji su u poslednje dve godine pravnosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja na putevima može se privremeno oduzeti vozilo u slučaju da naprave novi težak prekršaj.

Onima koji su već pravnosnažno osuđivani, policija mozze oduzeti vozilo zbog vožnje pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila i odbijanja testiranja na alkohol ili narkotike. Njima vozilo može biti oduzeto i zbog većeg prekoračenja brzine, kao i ukoliko dete mlađe od 12 godina voze na mestu koje nije predviđeno za sedenje ili na mestu vozača.

Onima koji su već osuđeni za neki prekršaj vozilo može biti oduzeto i za prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, kao i za preticanje kolone vozila preko pune linije. Pored ostalog , tu je i vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije, vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom, vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena, vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja, preticanje vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, preticanje kolone pod pratnjom...

Novim rešenjima predlaže se snižavanje starosne granice za polaganje C i D kategorije (kamioni i autobusi), pa bi tako za C kategoriju moglo da se polaže sa 18 godina, a za D kategoriju sa 21 godinom. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja navode da je ova mera predložena zbog potrebe za većim brojem vozača. Novim zakonom biće regulisana i vožnja trotineta.

Vožnja "lakih električnih vozila" biće obavezna na biciklističkoj stazi, a ukoliko je nema, onda na kolovozu, gde su obavezni fluoroscentni prsluk i kaciga.

Deci mlađoj od 14 godina neće biti dozvoljeno da voze trotinete. Prema predlogu, biće ukinuta kontrola tehničke ispravnosti vozila zbog zatamnjivanja stakala, ugradnje kuke ili ugradnje ramova na traktore. Kada je reč o bezbednom kretanju vozila preko pružnih prelaza, predloženo je da se svetlosni saobraćajni znakovi kojima se najavljuje dolazak voza daju naizmeničnim paljenjem dva crvena trepćuća svetla u obliku kruga, uz moguće dodavanje uređaja za davanje zvučnih znakova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading