Agencija koja je bankrotirala
Foto: Tanjug/Tanjug

On je rekao za Tanjug da se sigurno ne radi o velikom broju ljudi, i da se nada da je reč o nekoliko desetina.

"Bitno je da se svi putnici koji su oštećeni jave turističkoj inspekciji u svom gradu da bi se utvrdile sve okolnosti i sled stvari, odnosno da bi se utvrdilo na koji način ti putnici mogu da ostvare svoja prava", rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, turistička agencija koja je tokom vikenda objavila da je bankrotirala već nekoliko meseci je bila u problemu i ljudi su se javljali da imaju probleme sa povraćajem novca.

"Radi se o agenciji koja nije član Jute, odnosno maloj agenciji koja nema licencu i koja je mogla da prodaje isključivo aranžmane agencija koje poseduju licencu, odnosno organizatora putovanja. Ona nema obavezu da snosi odgovornost ukoliko nisu ispunjeni određeni uslovi", rekao je Seničić.

On je objasnio da ukoliko se utvrdi da su aranžmani oštećenih putnika bili najavljeni organizatorima putovanja onako kako je predviđeno organizator putovanja ima odgovornost da preuzme obavezu prema putnicima, a ukoliko ta procedura nije ispoštovana, kako je naglasio, putnici će svoje pravo morati da traže na sudu.

"Na žalost ovakve situacije se dešavaju svake godine, da neko zloupotrebi mogućnost koju mu zakon pruža, a zakon dozvoljava posrednicima da se registruju bez ikakve garancije", naglasio je direktor Jute i dodao da je ovo četvrti ili peti put u poslednjih sedam, osam godina da jedna od posredničkih agencija zloupotrebi mogućnost koju ima.

On je, međutim, istakao da najveći broj posredničkih turističkih agencija radi korektno i odgovorno, a da nam ovi primeri pokazuju da je manjkavost zakona dosta velika. "Moramo da se potrudimo da nađemo neko rešenje koje će u budućnosti sprečiti malverzaciju ovog tipa", kazao je Seničić. Turistička agencija "City travel" iz Novog Sada objavila je 5. avgusta da prestaje sa radom zbog finansijskih problema i zbog toga je više građana iz ovog grada ostalo bez novca i letovanja.

"Turistička agencija City travel prestaje da radi od 5. avgusta, kao što ste verovatno već čuli, zbog finansijskih problema. Razumemo one koji su nezadovoljni, svakako smo imali najbolje namere, kao svih prethodnih 13 godina", objavila je u nedelju agencija i najavila "duži rok za vraćanje sredstava".

Agencija je prodavala aranžamane za Grčku, Tursku, Španiju, Tunis, ali i ture po evropskim gradovima, a samo nedelju dana pre nego što će objaviti bankrot reklamirala je jesenje i zimske aranžmane po specijalnim cenama, među kojima je i 15 odsto popusta na sve avio-aranžmane za jesen, zimu i doček Nove godine.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR), ova turistička agencija, sa sedištem u Novom Sadu, osnovana je 2010. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading