Sveti mučenici
Foto: Printscreen/Youtube Printscreen/RTS

Oni su pretrpeli kamenovanje, struganje gvožđem i razne muke jer nisu hteli da se odreknu vere Hristove. Apolinarije, jedan od njih, propovedao je na našim prostorima

MUČENICI TROFIM I TEOFIL I TRINAEST S NJIMA

Postradali su u Likiji u vreme cara Dioklecijana (308. godine). Nikako nisu hteli da se odreknu Hrista, niti da prinosu žrtve idolima, pa su bili su stavljeni na razne muke: tukli su ih kamenjem, strugali oštrim gvožđem, prebili im kolena i najzad tako izmučene i više mrtve nego žive bacili ih u oganj.

Međutim, strašan prizor zatekao je njihove mučitelje kad su ih ugledali kako ne gore na velikoj vatri. Sačekali su da lomača sagori, a zatim ih mačem posekli.

SVEŠTENOMUČENIK APOLINARIJE

Učenik apostola Petra, rodom iz grada Antiohije. Sveti Petar ga je uzeo za učenika i prebacio iz Antiohije u Rim i tamo ga rukopoložio za episkopa grada Ravene (u Italiji). Došavši u Ravenu, Apolinarije je ušao u dom nekoga vojnika Irineja, kome je iscelio sina od slepila i kroz to obratio ceo dom u veru Hristovu.

Isto tako isceli od nekog teškog ludila i ženu vojnog načelnika ravenskog, te i njegov sav dom krsti. Po želji ovog načenika Apolinarije osta u njegovom domu na stanovanju.

Tu je napravio i jednu domaću crkvu. Prebivao je u tom domu dvanaest godina, propovedajući Jevanđelje i krštavajući neverne. Od neznabožačkih starešina bio je ljuto mučen u više mahova. Najzad je bio osuđen na progonstvo u Ilirik (na Balkan).

DANAS JE PRAZNIK VELIKIH MUČENIKA Za spasenje duše izgovorite ove reči

Foto: Printscreen/instagram

 

No lađa na kojoj su putovali razbila se od bure i potonula, i od svih putnika spase se samo sveti Apolinarije sa dva vojnika i tri klirika.

Tada Apolinarije pođe propovedati Jevanđelje po celom Balkanu, spuštajući se do Dunava. Posle tri godine rada na Balkanu bi proteran natrag u Italiju.

Car Vespazijan nije želeo da ubije Apolinarija jer se plašio osvete "njegovog boga", no mimo ove carske naredbe, neznabošci su Apolinarija izboli noževima. Njegove mošti počivaju u crkvi njegovog imena u Raveni.

MOLITVA:

"Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše." Amin

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading