Komarac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

- Bolest se javlja obično sredinom jula pa do kraja avgusta, kada su visoke temperature, zbog boravka ljudi u prirodi, velike vlage, pogodnih staništa za komarce i kada se virus dovoljno namnožio u komarcima - rekao je dr Preveden za Jutarnji program Radio Novog Sada i dodao da su osobe koje su starije od 60 godina i već boluju od nekih drugih bolesti osetljivije za težu formu bolesti.

- Kada govorimo o lečenju, specifične terapije nema, zasad nema ni vakcine - rekao je dr Preveden i dodao da zaraženog komarca ne možemo prepoznati golim okom, već detaljnijim, recimo mikroskopskim pregledom, ali treba znati da većina komaraca ipak nije zaražena virusom Zapadnog Nila.

- Bolest se prenosi krvlju, ubodom, insekt sisajući krv prenosi zarazu u krv domaćina, to jest čoveka. Nakon nekoliko dana, najviše 14, javljaju se simptomi bolesti koji se ispoljavaju kao povišena temperatura, glavobolja, mučnina, slabost, malaksalost i retko povraćanje. Bolest može i tako da se završi, kao groznica, što je blaži oblik, a ozbiljnija forma bolesti javlja se u manje od jedan odsto slučajeva, ispoljava se znacima upale mozga odnosno moždanih ovojnica: glavoboljom, povraćanjem, ukočenim vratom, temperaturom, poremećajem svesti, otežanim hodom, dezorijentacijom... U ovom slučaju potrebno je lečenje u bolnici - istakao je dr Preveden.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading