tunis
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

Samo dan nakon toga javio se Vladimir Petrović koji je sa dvoipogodišnjim detetom prošao isti horor, piše Informer. 

Srpkinja V.M. (22) kidnapovana je u krugu rizorta u Tunisu gde je boravila sa svojim dečkom, poslednjeg dana letovanja. Nju je oteo radnik hotela, a pronađena je 300 kilometara dalje od mesta na kome je zadnji put viđena. 

Nakon ove priče, oglasila se i porodica Petrović, koja je doživela sedamnaestominutnu agoniju u Tunisu, kada im je oteta ćerka.

- Došli smo pre 14 dana, 13 dana se lomim da dođem, ali želim da upozorim roditelje na ono što može da se desi. Prvih 8 dana sve je bilo super, posle počinju da dolaze nepoznati ljudi da se slikaju sa njom, da je ljube. Ima plave oči, plavu kosu, magnet! Čim je slikao, pomislio sam da prave neki katalog. Osmi dan trojica prilaze i kažu: "Kako je slatka, kako je lepa, princeza, da joj kupe palačinke", hteli su da poklone jahanje kamila, vožnju kvadova i pitali su me kada idemo kući. Zadnji dan, sa koferima, mi sedimo u hodniku. Sve vreme sam sa decom i srednja ćerka kaže da hoće u toalet. Ja odlazim sprat iznad, vidim njene nogice, žena je 3 koraka napravila i okrenula se, ona je oteta. Rekao sam srednjoj ćerki: "Nešto se desilo Sanji!" - kazao je i dodao da je 5 sekundi bilo dovoljno da dete nestane.

Devojčica je pronađena nakon 17 minuta u hotelskoj sobi, a zaposleni u hotelu tvrdili su da se dete samo zaključalo u njoj, uprkos tome što su i očevici, a i ona sama tvrdili da ju je odveo nepoznat čovek.

Plavokose i plavooke devojke najčešće mete

Velika opasnost vreba naše turiste u Maroku, Tunisu i Egiptu, kaže za Informer Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost i bivši obaveštajac.

- Radi se o destinacijama koje su u poslednje vreme postale popularne među Srbima, posebno u letnjim sezonama. Treba istaći da na tom području postoje određene bande, kriminalne grupe, koje vrše selekciju prispelih turista, ne samo iz Srbije, nego i drugih zemalja, posebno Engleske, Nemačke... Tu se vrši selekcija o mogućnosti kidnapovanja, naročito mlađih ženskih osoba, toliko mlade da mogu stasati za udaju - kazao je Spasić.

On je istakao i da otmičari uvek imaju pomagače i da je u pitanju razrađena šema.

- Za selekciju im koriste recepcionari hotela gde su smešteni turisti. To se ne dešava u velikim gradovima. Oni obaveštavaju da pristiže grupa turista, da tu ima mladih devojaka. Njima je meta neka devojka, dete od 14 do 16, naročito da bude bele puti i plavuša i onda tu osobu stavljaju pod kontrolu - dodao je i upozorio da je svako udaljavanje iz hotela u kome smo smešteni može biti opasnost. 

- Znam da Engleskinja, Ruskinja i 4 Poljakinje nikada nisu pronađene - rekao naš sagovornik.

Prave kataloge

Osnovne stvari koje bi trebalo da upamtimo su da se nikako ne udaljavamo od grupe i da ne prihvatamo pojedinačne izlete.

- Prepoznaćete ih tako što jedan, obično ih radi dvoje, nudi usluge, izlete, restorane sa specijalitetima, drugi kontroliše kretanje grupe. Mlađe ljude uglavnom vrbuju ponudama da idu u diskoteke gde postaju lak plen - kaže.

Naši građani bi pre polasaka trebalo da se informišu o svemu, kao i da budu u stalnom kontaktu sa konzulatom i ambasadom.

- Ukoliko vas neko uhvati za ruku i povuče, bacite neki predmet, papuču, šešir, da bi se tokom rekostrukcije moglo povezati sa vašim nestankom - naveo je Spasić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading