uništen rod grožđa
Foto: Alo/Foto: RINA

Za neke poljoprivredne kulture ova sezona je gotova, a poljoprivrednici se nadaju da će uz pomoć agrotehničkih mera uspeti da sačuvaju rod za narednu godinu.

Direktor Instituta za voćastvo u Čačku Darko Jevremović rekao je Tanjugu da je nevreme koje je ovih dana pogodilo Čačak i okolinu nanelo velike štete poljoprivrednim kulturama,kao i da je su na lokalitetima gde su ledenice bile tako velike nanele ogromne štete, oštećeni su plodovi, drveće, izdanci kod maline.

poljoprivredna šteta

Tanjug

 

On je rekao da se zbog toga savetuje proizvodjačima da odmah nakon nevremena kada vremenski uslovi to dozvole istretiraju svoje zasade fungicidima, naravno dozvoljenim i registrovanim za tu namenu.

"Nakon toga mogu da koriste neke biostimulatore koji će pomoći biljkama u ovako stresnim situacijama. Ukoliko se još odvija berba moraju da se koriste preparati sa kratkom karencom i tek nakon isteka karence plodovi mogu da se beru i plasiraju na tržište", rekao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, veliki broj poljoprivrednih proizvođača je svoje zasade zaštitio protivgradnom mrežom, ali da su jačina oluje i količina grada uništile zaštitu, pa kulturama nije bilo spasa.

"Dobra zaštita od ovakvih nepogoda jesu i protivgradne mreže, međutim veliki broj proizvođača još uvek ih nema iznad svojih zasada, u nekim lokalitetima usled velike količine leda došlo je do pucanja odgovarajućih elemenata konstrukcije tako da je i pored zaštite došlo do oštećenja na kulturi", rekao je Jevremović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading