Grmljavina u Pančevu
Foto: Alo/Alo!/Ognjen Radošević

Jako olujno nevreme praćeno gradom koje je u subotu po podne i tokom noći pogodilo više delova Srbije načinilo je znatnu štetu, a u selima kod Čačka padao je grad veličine jajeta koji je, kako navode meštani, ubijao ptice u letu.

- Videli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Ptice nisu izdržale udare grada. Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo belo, ali ono što nas je ostavilo bez teksta jeste što su ledenice bukvalno bile u obliku ljudskog oka. Nikada do sada ništa slično nismo videli - naveli su meštani za medije.

Fotografija objavljena na Tviteru na kojoj ledenica izgleda kao da je u njoj smrznuto oko deljena je na svim društvenim mrežama, a jedan od komentara bio je: „Zaista čudan grad u obliku oka padao u Čačku, nije baš da je prirodno...“.

Nevreme u Srbiji

Foto: RINA

Nevreme u Srbiji

Foto: RINA

Nevremenom su u okolini Čačka najviše pogođena sela Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Milićevci, Miokovci i Gornja Gorevnica, ali nije zaobišlo ni Atenicu, a ni centar grada.

Strašno nevreme opustošilo je malinjake kod Arilja, a jednom čoveku koji se zatekao na polju ledenica je razbila glavu. Koliko ga je jako grad udario, čoveku je sa glave počela da lipti krv!

Odvojio sam telo dečaka od žice, ali mu nije bilo spasa

U razornoj oluji koja je preksinoć zahvatila Novi Sad stradao je dvanaestogodišnji dečak. On je krenuo da obiđe tetku koja živi nedaleko od njegove kuće u prizemlju zgrade u Ulici Vuka Mandušića, pokucao je na njen prozor i u trenutku kada se naslonio na sat za očitavanje potrošnje gasa udarila ga je struja.

- Dečak je vrisnuo, a potom pao na zemlju u vodu. Mi smo odmah pritekli u pomoć, ali mu nažalost nije bilo spasa - ispričao je komšija koji je svedočio stravičnoj sceni.

Jedan od komšija je ustanovio kako je dečak stradao, prekinuo dovod struje i izvukao njegovo telo.

- Sišao sam dole i zatekao komšije ispred zgrade. Čim sam video o čemu je reč, krenuo sam ka telu. Oni su mi rekli da je pod naponom električne energije i da ne sme da mu se priđe. Pogledao sam desno od dečaka i video da varniči iz cevi koja vodi ka gasnoj kutiji, nakon čega sam uzeo lopatu i prekinuo vod, a potom odvojio telo od žice. Izneli smo dečaka na beton, ali mu, nažalost, nije bilo spasa, iako je reanimacija trajala sat vremena - rekao je taj komšija.

Najviše štete je u voćnjacima i njivama, na kojima je u toku berba. Nevreme nije zaobišlo ni sela na planini Kablar, gde je takođe pričinjena veća materijalna šteta.

Nevreme u Srbiji

Foto: Tanjug

I Zaječar i okolina našli su se dva puta na udaru nevremena. Jak pljusak, olujni vetar i sitniji grad uz grmljavinu i munje zahvatili su Zaječar i okolinu tokom noći, a još se ne zna kolika je šteta pričinjena. Iz sela Veliki Izvor stanovnici su naveli da mnoge kuće prokišnjavaju jer su ostale bez crepova, pao je jedan dalekovod, oštećene su štale i pomoćni objekti, a selo je ostalo bez struje.

Za 5 minuta nestao petogodišnji trud

Među onima kojima je superćelijska oluja nanela veliku štetu je i nekadašnji košarkaški reprezentativac Srbije Aleksandar Rašić, koji se poslednjih godina bavi voćarstvom. Na plantaži u Šidu, gde je pre pet godina počeo da ulaže u poljoprivredu, sada, kada je konačno trebalo da ubere plodove svog rada, desila se katastrofa.

Nevreme u Srbiji

Foto: printskrin/privatna arhiva

- Nisam jedini. Ogromna katastrofa je zadesila sve poljoprivrednike, a posebno voćare. Meni konkretno su popucale mreže, vremenska nepogoda je načinila stoprocentnu štetu. Faktički je moj plan čime bih se bavio posle karijere pao u vodu. Pet godina smo radili, za pola sata je sve nestalo. Uništen je i rad i trud, i novac koji nije nimalo mali - rekao je Rašić za Telegraf, i procenio da bi šteta mogla biti 600.000-700.000 evra.

Nevreme u Srbiji

Foto: Alo!/M.Metlaš

- Ima i ljudi koji su prošli gore od mene. Uopšte nije mala šteta. Voćarstvo je takva grana da je potrebno dosta ulaganja. Nismo imali sreće - rekao je Rašić.

U zaječarskom naselju Kotlujevac izbio je požar koji je zahvatio tri kuće. Pretpostavlja se da je uzrok požara jako nevreme koje je u večernjim satima pogodilo ovaj kraj, ali niko nije povređen, preneo je RTS. Vatrogasci su sprečili da se vatra proširi na ostatak naselja.

Grad je pričinio štetu i u opštini Požega. Najviše je stradalo selo Roge, u kojem su, prema rečima predsednika opštine, stradali crepovi praktično na objektima u celom selu.

U Kraljevu je prvo krenuo jak vetar, posle kiša, a onda i krupan grad kakav se u tom gradu ne pamti poslednjih nekoliko godina. Velika je šteta na usevima, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline, koja je u jeku berbe.

 

Apel Elektrodistribucije: Ne dirajte kablove!

Elektrodistribucija Srbije apeluje na građane da obrate pažnju na pokvarene i pokidane provodnike nadzemne elektroenergetske mreže koji se, usled dejstva jakog nevremena, nalaze na zemlji, rastinju ili objektima jer još uvek mogu da budu pod naponom i opasni po život. Takođe se apeluje da, ukoliko građani primete takve ili druge slične situacije, odmah o tome obaveste lokalnu Elektrodistribuciju.

U subotu oko 18 časova veliko nevreme pogodilo je gornji planinski deo Župe. Grad veličine oraha bukvalno se zabeleo u selima Jelakci i Rokci, a šteta na usevima je ogromna.

Nevreme praćeno jakom kišom i olujnim vetrom je tokom noći između subote i nedelje pogodilo i Beograd i zahvatilo pojedine delove grada, ali je bilo slabijeg intenziteta nego prethodnih dana. Delovi grada ostali su nakratko i bez struje.

U Novom Sadu 354 intervencije za 36 sati

Ekipe JKP „Gradsko zelenilo“ imale su za 36 sata 354 intervencije na 135 lokacija u Novom Sadu. U uklanjanju polomlјenog i iščupanog drveća i polomlјenih grana učestvovalo je više od 100 radnika i gotovo celokupna mehanizacija preduzeća.

Na teritoriji Vojvodine stradalo je 80 škola, deset teže. Deca moraju biti u školama 1. septembra, pa je prioritet obnova predškolskih ustanova, kao i osnovnih i srednjih škola, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading