DVOJAKE POSLEDICE Šta kada roditelj ne daje izdržavanje?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sa jedne strane nedavanje izdržavanja je krivično delo i za njega je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine. Odluku povodom toga donosi nadležni krivični sud nakon sprovedenog krivičnog postupka. Ako su usled nedavanja izržavanja nastupile teške posledice za izdržavano lice, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine. Neće se kazniti nedavalac izdržvanja ako iz opravdanih razloga nije davao izdržavanje.

Druga je građanskopravna komponenta, a ona za svoj predmet ima neizmireno dugovanje, odnosno neisplaćenu alimentaciju. O tome se rešava u parničnom postupku a odluku donosi parnični sud.

Ukoliko nedavalac izdržavanja bude osuđen od strane krivičnog suda na kaznu zatvora, to ne dira u pravo poverioca izdržavanja da u parničnom postupku zahteva od dužnika ispunjenje obaveze - tj. ispatu dospelih, a neisplaćenih alimentacionih potraživanja.

Krivični sud može da izrekne uslovnu osudu i da naloži isplatu zaostale alimentacije i naredi redovno plaćanje alimentacije za ubuduće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading