Konj niš
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Njega je spasila humana ekipa ljudi iz Udruženja ZOO Planet i Udruženje PIT.

Radi se o konju muškog pola, starosti od oko 10 godina, autohtone rase Domaći brdski konj, I bez evidencionog mikročipa, pisao je Naissus.info.

Oni su ovih dana nastavili da dele informacije o njemu. Najpre su napisali da im je bio veterinar iz Požerevca, stručnjak za konje i  da je pregledao konjića Moroa.

- Svakako je ustanovljeno da je životinja u teškom stanju, dehidrirana, sa oteklim zglobovima, ima prisutan laminitis (bolest kopita), stare povrede koje su posledica prezanja. Uzeta je krv na analizu kao i izmet. Takođe životinja ima diareju jer je u trenutku našeg prisustva prilikom sprovođenja slučaja donošeno voće u prevelikim količinama (lubenice, dinje i jabuke) koje je životinja od jednom pojela jer je gladna i izazvalo je gasove i retku stolicu. Predloženo je čišćenje protiv unutrašnjih parazita kao i antibiotska terapija zbog infekcije i prisutnih rana - navode oni. Dodaju, imali su sreće da je kroz Niš prolazila grupa studenata sa Veterinarskog fakulteta iz Beograda sa profesorkom Ružicom Trailović pa su ih i oni posetili i izvršili detaljan pregled i kontrolu zbrinutog konja, i uskoro će dobiti izveštaj

- Takođe je izvršen i treći klinički pregled i nakon pregleda uključena adekvatna terapija nakon sumiranja rezultata i mišljenja toje nezavisnih stručnjaka. Ustanovljeno je da je obavezna antibiotska terapija, mehaničko čišćenje rana kao i uključivanje infuzije u cilju rehidratacije, jačanja imuniteta i poboljšanja opšteg stanja životinje. Jedino što možemo zaključiti da će biti potreban dug proces oporavka ovog jadnička koji je zaista preživljavao višegodišnju torturu...- zaključili su oni. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading