beograd na vodi
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

- To nije samo izgradnja određene infrastrukture koja podržava EXPO, kao što su paviljoni, izložbeni prostori, to je jednostavno i sređivanje grada, možda na ubrzani način, ali će se uraditi neke stvari koje bi se možda uradile u sledećih deset godina, zbog EXPO-a grad će ih dobiti ranije - rekla je Begović za TV Prva.

Ministarka je navela je da će infrastruktura EXPO-a biti smeštena na opštini Surčin na oko 135 hektara.

- Pritom imamo naš nacionalni stadion na 35 hektara, EXPO prostor će biti na 25 hektara, a ostatak će biti dodeljen Beogradskom sajmu, koji se takođe seli tamo. To je jedan mali grad koji će povući gradnju i stambenih i poslovnih prostora -  objasnila je Begovićeva.

 

Expo2027

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

 

Prema njenim rečima, konkurencija za EXPO 2027 je bila velika.

- Sama činjenica da su ogromne borbe kada se radi o kandidaturama i izboru zemlje koja će biti organizator specijalističkog EXPO-a ili velikog EXPO-a govori koliko je taj događaj bitan - istakla je Begovićeva.

Na pitanje kolike će Srbija zaraditi od ove izložbe, Begovićeva je navela da je procena ekonomske koristi oko milijardu dolara.

- Tu imate direktno merenje, ali imate stvari koje će se dogoditi nakon izložbe. Ukoliko vi privučete dva, tri miliona ljudi koji po prvi put dolaze u Srbiju, oni će postati ambasadori za Srbiju i region - objasnila je ministarka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading