VELIKI RIZIK OD KVARENJA HRANE Veterinarska inspekcija pojačala nadzor
Foto: Shutterstock

Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Iz Ministarstva ističu da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija i dodaju da u veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi.

Savetuju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana čuva na niskim temperaturama u tzv. hladnom lancu.

Inspektori, navodi se u saopštenju, preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti, bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnom postupanju sa hranom ili njenom neadekvatnom čuvanju.

Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading