IMAĆEMO DVA TOPLOTNA TALASA, DOMEĆE NAM TEMPERATURE OD 40 STEPENI Jedan dan će biti svežiji, pašće čak i grad
alo

Preko našeg područja prostire se veoma izražen termički greben. U sklopu njega pristiže vrela vazdušna masa sa jugozapada preko Mediterana, a poreklom sa severa Afrike, piše Telegraf

U Srbiji u sredu sunčano i još toplije. Maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Najvreliji dan biće četvrtak, a uz sunčano vreme maksimalna temperatura biće od 35 do 40°C, u Beogradu do 38°C. Najveća verovatnoća da temperatura dostigne 40°C je u Nišu i u Ćupriji.

Nakon vrelih dana očekuju se i veoma tople noći, pri čemu će na severu Srbije i u Beogradu one biti i tropske, s obziron na to da ni minimalne temperature se neće spuštati ispod 20°C.

Ekstremno toplo i vedro vreme biće praćeno i vrlo visokim vrednostima UV zračenja, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba da se izlaže suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. Postoji i velika opasnost od toplotnog udara i sunčanice, zbog čega je neophodna ogromna opreznost.

Veliki oprez preporučuje se i u saobraćaju. Uled korišćenja rashladnih sistema, razlika unutar vozila i spoljne sredine ne bi trebala biti ogromna, jer takva razlika može veoma nepovoljno da deluje po organizam.

U četvrtak će doći i do narušavanja termičkog grebena i pada vazdušnog pitiska, pa će doći i do destabilizacije atmosfere.

Već kasnije posle podne u delovima severne i centralne Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost i jakih grmljavinskih oluja i nepogoda, uz grad.

Znatno intenzivnije grmljavinske oluje i nepogode, uz obilnije pljuskove očekuju se u delovima Vojvodine u noći ka petku.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge može da dovede do toga da atmosfera veoma burno odreaguje i da stvori moćne i snažne, pa i superćelijske oluje.

Inače, u noći ka petku i tokom petka preko Srbije će se premeštati i oslabljeni hladni front, koji će doneti pad temperature vazduha za 5 do 7 stepeni, a i dalje vrelo biće na jugu i jugoistoku.

Maksimalna temperatura biće u većem delu Srbije od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C, a na jugu i jugoistoku Srbije lokalno i do 38°C.

U petak se još ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a duvaće i pojačan severozapadni.

Iako će doći do pada temperature, to neće dobesti do prekida toplotnog talasa, jer temperature neće opasti ispod 30°C, a talas će se ponovo intenzivirati tokom vikenda.

U Srbiji za vikend sunčano i ponovo vrelo, uz temperature drugog dana vikenda u većini predela preko 35°C, a u ponedeljak ponovo lokalno i do 40°C.

Inače, vrelo i tropski toplo vreme nastaviće se i tokom veće dela druge polovine jula, uz temperature iznad proseka za najtopliji deo godine.

Prema trenutnim prognozama značajnijeg zahlađenja nema na vidiku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading