Miljan Ilić donirao 50 frula deci
Foto: Alo/Foto: Stana Pešić

Kada je otišao u zasluženu penziju, Kosijerac Milijan Ilić (68), koji inače živi u Kanadi, iz hobija je počeo da se bavi izradom frula. Do sada ih je izradio oko 300, a prvih 50 poklonio je Srbiji i Šumadiji.

- Svaki godišnji odmor sam provodio u Srbiji, a jednom prilikom sam bio na Saboru frulaša u Prislonici. Očarao me milozvuk tog instrumenta, međutim, slušajući odakle izvođači dolaze, shvatio sam da ih iz Čačka skoro i nema. Odatle se rodila ideja da za penzionerski hobi odaberem baš gradnju frule, da ih izrađujem i poklanjam mladima koji žele na njoj da sviraju - priča Milijan Ilić, koji godišnji odmor sa suprugom provodi na imanju u Rosićima, selu podno Divčibara.

Miljan Ilić donirao 50 frula deci

Foto: Stana Pešić

 

Koliko težak zadatak je sebi zadao, shvatio je tek kada je kao svež penzioner 2020. ušao u kućnu radionicu i od komada drveta pokušao da napravi instrument. Dane i mesece je proveo izučavajući tehniku gradnje frule. Kaže da mu je pomogla i profesija inženjera, jer je u izradi neophodna maksimalna preciznost, budući da je kod ovog instrumenta niska tolerancija na tonalitet.

- Nije bilo lako, puno sam učio, dug je i težak put do dobre frule. Sećam se da sam ranijih godina iz Srbije nosio komade šljivovog drveta, a danas sve sirovine nalazim u Kanadi, trešnju, javor, pa i šljivu - priča Milijan koji sa suprugom živi u mestu Misisaga nedaleko od Toronta.

Prve frule, njih 30, poklonio je pre dve godine, kada su organizatori Sabora u Prislonici pokrenuli školu frule koju je prošlo isto toliko mališana iz Mrčajevaca, Prislonice, Bresnice i Bečnja.

- Bio sam presrećan, zato sam ove godine pozvao Zorana Rajičića, „prvu frulu Sabora“ i donirao im još 20 instrumenata. Dok gradim frule u Srbiji i Šumadiji nijednu neću prodati, sve ću ih poklanjati - kaže ovaj inženjer, patriota.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading