hanja
Foto: Privatna arhiva/Alo

Istorija

Krit je i kolevka Evrope, jer je ovde nastala minojska kultura, prva visokorazvijena civilizacija zapadnog sveta. Minojska civilizacija je kultura iz bronzanog doba, od 2600 do 1150 g.pne. Napredna civilizacija koja je imala svoju mornaricu.

Rimljani su vladali Kritom od 69.do 330.g.pne, a spoj njihove vladavine i vizantijske kulture je obogatio kulturno-istorijsko nasleđe ostrva, danas oličeno u spomenicima i mozaicima širom ostrva.

Kritska pobuna 1866-1869. bila je trogodišnja pobuna na Kritu protiv osmanske vladavine, trećeg i najvećeg u nizu Kritskih ustanaka u periodu između Grčkog rata za nezavisnost 1830. i uspostavljanje nezavisne Kritske države 1898. godine.

Nemačke trupe su za vreme Drugog svetskog rata okupirale ostrvo, a gradovi Hanja i Iraklion i danas nose ožiljke strašnog bombardovanja iz tog perioda.

Puno Krićana je ubijeno zbog otpora Nemcima.

Krićani su veoma ponosni na svoju istoriju, a njihovu želju za slobodom i nepokornost najbolje oslikava slogan "SLOBODA ILI SMRT".

Hanja - kritska kraljica prelivena medom (FOTO)

Foto: Pixabay

 

Inače, sama grčka zastava ima 9 horizontalnih plavih i belih pruga, za 9 slogova koliko ima grčki nacionalni moto – Eleftheria i Thanatos, što znači Sloboda ili smrt? Plava boja predstavlja more i nebo, a bela čistoću borbe za slobodu. U gornjem levom uglu je tradicionalni grčki pravoslavni krst.

Kritska kraljica

Hanja se smatra najlepšim gradom ostrva. Još je zovu i "kritska kraljica", a ovaj epitet nosi s razlogom.

Pri izlasku iz aviona, osetićete neverovatan miris egzotičnog bilja, a neko bi u šali rekao da je to miris "nauljenih turista". Ipak, u pitanju je zaista priroda, mirođija i bosiljak recimo.

S Er Srbijom ovog leta do Krita

Er Srbija je uvela direktnu sezonsku liniju do Hanje na grčkom ostrvu Kritu tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, četvrtka i nedelje.

To je druga destinacija na Kritu, pored Irakliona, do koga takođe postoje letovi u redovnom saobraćaju.

Luka sa svojim venecijanskim svetionikom krasi ovaj grad i čini, zajedno sa kućama iz venecijanskog i turskog perioda, sliku nezaboravnom.

hanja

Alo

 

Upravo je taj kadar omiljen svim posetiocima koji Hanju posete i odatle ponesu svoje najlepše fotografije.

Hanja je vrlo živopisan grad, sa brojnim uskim uličicama raznobojnih fasada, pregršt radnji i suvenirnica, kafea i taverni sa ukusnim kritskim specijalitetima, što zajednočini da u Hanji provedete nezaboravne trenutke u toku svog letovanja.

hanja

Alo

 

 

Ovaj deo grada jedinstvene atmosfere koja podseća na italijanske gradove Firencu ili Veneciju, je pod zaštitom kao istorijski spomenik od posebnog začaja.

hanja

Alo

 

Bajkovita obala

Do atraktivnih plaža na zapadu Krita može se stići veoma dobrim putevima pa su tako vredne pomena sledeće plaže: Šejtan Limani uvala (20 km), gradić Kisamos odakle polazi brod do čuvene Balos lagune (38 kilometara), Falasarna plaža tirkiznog mora i belog peska (50 km), Elafonisi plaža kao najatraktivnija tačka (67 km).

Najatraktivnija letovališta koja se pružaju od Hanje u pravcu zapada su: Agija Apostoli, Kalamaki, Kato Stalos, Platanjas, Agia Marina, Maleme i Kolimbari.

hanja

Alo

 

 

Na putu od grada Hanje do Akrotirija i aerodroma, na vrhu brda sa panoramskim pogledom na grad, nalaze se grobnice dvojice velikih grčkih političara: Elefteriosa Venizelosa i njegovog sina Sofokla Venizelosa.

hanja

Alo

 

Odavde se pruža spektakularan pogled na grad.

Elefterios Venizelos je među najistaknutijim političkim ličnostima moderne Grčke. Rođen 1864. na tada turskom okupiranom Kritu, aktivno je učestvovao u revolucionarnim pokretima meštana za oslobođenje Krita i u pregovorima sa Turcima. Bio je premijer Grčke 7 puta i umro je 1936. u samoprognanstvu u Parizu.

Zanimljivo je da jedna ulica u Beogradu, na Dorćolu, nosi njegovo ime.

hanja

Alo

 

Ovde se takođe nalazi i spomenik heroju koji je "svoje telo pretvorio u barjak".

Hedonizam

„Ima toliko toga da se vidi na Kritu, sve zavisi u koje doba godine dođete. Većina dolazi tokom leta i njima su pioriteti: plaže, dobra usluga, hrana, restorani. Hanja, jedan je od najstarijih evropskih gradova i nezaobilazan je, pre svega za one koji vole istoriju. Posetioci obilaze institucije, stara zdanja, fascinira ih arhitektura grada. U Hanji se održavaju i tradicionalni festivali koji su posebno atraktivni“, navodi Nektarios Psurdakis, iz Turističke organizacije Hanje.

Poznato je da Grci znaju da uživaju u hrani, piću, muzici i uopšte životu. Uzo i cipuro im pomažu u lepšem doživljaju sveta i svakodnevice.

Uzo i cipuro su priznati od EU kao grčki nacionalni proizvodi i zaštićenog su geografskog porekla.

Pored toga, Krićani obožavaju pivo koje je ovde izuzetnog kvaliteta.

Hrana je posebna priča, spoj istoka i zapada, mediterana, slatkog i slanog u kombinaciji sa egzotičnim začinima. Zanimljivo je da u prvom planu nisu plodovi mora, već će vam najpre ponuditi pite, jagnjetinu, zečetinu, pohovane sireve, pa sve to zaliti medom.

Dobri domaćini će se jako uvrediti ako ne probate sve, tako de ćete morati mnogo da plivate, ako ne želite da se vratite kući sa stomakom do zuba.

Maslinjaci su svakako zaštitni znak Krita, i glvani izbor prihoda. Limun i narandže padaju sa drveća na svakom koraku i ima ih toliko da je njihova cena sve niža, pa se domaći proizvođači sve više okreću uzgajanju avokada ili kako bi oni rekli "avokaNda".

Grci su naravno veliki zaljubljenici u sport, a dobro je poznat njihov spor sa Makedoncima oko imena. Evo jednog zanimljivog detalja, oni ne žele da napiu Makedonija, čak ni Severna Makedonija, već susede nazivaju jednostavno - Skopje.

hanja

Alo

 

"Skopje" je nažalost pretrpelo katastrofu, bilo je 7-0 za Engleze.

Ako ste ljubitelji noćnog života nećete ostati uskraćeni. I Krićani kao i ostali Grci mnogo polažu na dobar provod, pa se do jutra možete veseliti uz njihovu muziku, koja ima svoje specifičnosti i korene pre svega u orijentalnim melodijama. Što se tiče kritskog folklora on će vas podsetiti na crnogorske gusle i ličko ojkanje.

Važna stvar, Grci više ne puše kao nekad. Zvanično je dozvoljeno poneti dve pakle cigareta i treću načetu, ali mene niko nije pretresao.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading