uv zračenje
Foto: Alo/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kako se može videti na njihovoj najavi, vrlo visok nivo UV zračenja sutra će biti u Somboru, Zrenjaninu, Banatskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Veklikom Gradištu, Crnom vrhu, Negotinu, Kraljevu, Kopaoniku, Kruševcu, kao i u Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Prištini i Vranju. Pogodnija situacija, sa visokim nivoom UV zračenja biće na Paliću, U Novom Sadu, Kikindi, Vršcu, Loznici, Valjevu, Zlatiboru, Sjenici i Požegi. 


Prema mapi, bolja situacija čeka nas u nedelju, kada u većini gradova situacija neće ići "u crveno", već se očekuje tek umeren intenzitet UV zračenja. 
uv zračenje

Printscreen/RHMZ

 

 

Inače, UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Dermatolozi savetuju da obavezno nanesete kremu sa zaštitnim faktorom sa minimum SPF 30, a naročito je važno da zaštitite vrat i dekolte. Naglašavaju da je važno da kremu nanesete 10 minuta pre nego što izađete iz kuće. Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma - karcinoma kože.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading