GRMI OKO CELE SRBIJE Počinje žestoko nevreme, u Somboru oboreno drveće, u Kraljevu kao da je dan! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Inače, maksimalna temperatura u Srbiji dostigla je danas 36°C. Beograd je nakon tropske noći pri čemu se minimalna temperatura nije spuštala ispod 23°C, tokom dana zabeležio i peti zaredom tropski dan, a živa u termometru dostigla je čak 36°C. Pre samo sedam dana, maksimalna temperatura bila je samo 18°C.

Jugozapadne i zapadne predele Srbije nakon 16 časova već su zahvatile snažne grmljavinske nestabilnosti. Reč je o nepogodama kao posledica predfrontalnih nestabilnosti, odnosno o nepogodama unutar vrele vazdušne mase.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Na udaru jakih grmljavinskih oluja našli su se mnogi predeli na zapadu i jugozapadu Srbije, a naročito šire područje Kopaonika, Novog Pazara, Pešterske visoravni i Podrinja. Najkritičnija situacuja bila je na širem područje Nove Varoši, pa je tako grad zabeleo Zlatarsko jezero, a jak grad i gromovi sa obilnim pljuskovima obrušili su se i na Zlatibor.

U Kraljevu je zabeležen veliki broj munja, a zastrašujući snimci grmljavinske oluje snimci su objavljeni na društvenim mrežama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

I u nastavku večeri u delovima Srbije očekuju se predfrontalne grmljavinske oluje i nestabilnosti, uglavnom u zaapdnim i jugozapadnim predelima Srbije.

U ovom času jedan takav sistem premešta preko Raškog okruga prema širem području Kraljeva i Trstenika i dalje ka centralnom delu Srbije.

Drugi grmljavinski sistem premešta se sa područja Tare i Podrinja preko Bajnine Bašte ka širem području Kolubarskog okruga, odnosno prema Valjevu, a treći sistem sa područja Semverije u Bosni ka zapadnom delu Srema i Mačve.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Svi ovi grmljavinski procesi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku.

U toku večeri i dalje će biti vrelo, a ove večeri temperatura u Beogradu i u delovima Vojvodine je čak 31°C.

U ovom času, veoma izražen hladni front prešao je preko Slovenije, severozapada i zapada Hrvatske i preko zapada Mađarske i kreće se dalje na istok i jugoistok, odnosno direktno prema Srbiji.

Ovaj hladni front nakon 22 časova prodraće do severozapada Srbije, pre svega do Bačke, a tokom noći i preko ostalih predela Srbije na svom putu ka jugu i istoku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Hladni front kasnije tokom večeri i noći na svom putu preko Srbije od severozapada ka jugoistoku doneće jako zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje jugoistočnog vetra na jak severozapadni. Zbog dolaska osetno hladnije vazdušne mase iznad pregrajanog tla i vazduha, atmosfera će veoma burno da odreagujem pa se lokalno pri prodoru hladnog fronta očekuju grmljavinske oluje sa gradom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i više od 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Očekuje se i da temperatura za manje od sat vremena opadne i za deset stepeni, a udari severozapadnig vetra pri prelasku hladnog fronta biće od 50 do 70 km/h, u zoni grmljavinskih nepogoda i više.

Kad je reč o Beogradu, hladni front doneće zahlađenje i kišu sa grmljavinom, uz mogućnost nepogoda i obilnih pljuskova kasnije tokom večeri ili noći.

Zbog očekivanih grmljavinskih oluja u vidu grada, olujnog vetra, obilnih pljuskova i jakog električnog pražnjenja, tokom večeri i noći preporučuje se povećan oprez na otvorenom i izbegavanje kritičnih mesta. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading