Polaganje mature
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

U nekim školama, kako saznajemo, nastavnici su čuli za ovaj problem i učenicima rekli da dopišu nulu, međutim, tvrde neki roditelji, drugi nisu, pa su deca, sigurno, došla do pogrešnih rešenja.

- Saznala sam da je na završnom testu iz matematike postojala greška u 17. zadatku, tj. da je nedostajala jedna nula. To mi je potvrdio jedan dežurni nastavnik - da je deci rečeno da dodaju nedostajuću nulu. Isto mi je potvrdilo i jedno dete koje je polagalo u drugoj školi. Moje dete ne zna ništa o tome. Dakle, pitanje je da li je greška u svim testovima ili samo u određenom broju primeraka. Ovo je skandalozno! - rekla je ona besno i revoltirano.

Sve bi to bilo u redu i sasvim na mestu da je ova žena bila u pravu i da je, pre nego što je ovo pustila na sve moguće mreže, proverila informacije.

Naime, u zadatku je objašnjeno da se datum 25. 03. računa kao broj 2.503, a onda je naveden datum 30. 5.

- U ovom zadatku računalo se na to da đaci znaju da je pravilno pisanje datuma i sa nulom i bez nje, te da treba da uključe logiku i znaju da treba da napišu broj 3.005 - saznajemo od nastavnika.

test

Printscreen

 

To je izazvalo čitavu polemiku s drugim pitanjima na društvenim mrežama, jer se pokrenulo pitanje zašto roditelji toliko daju sebi za pravo da se mešaju u nastavnički posao, kako smeju da javno iznose netačne informacije i „zašto malo ne gledaju svoja posla“.

- Ja kada sam imao malu maturu, roditelje nije ni zanimalo šta polažem. Hvala bogu, upisao sam gimnaziju, bio učenik generacije, sada sam besprekoran student. Današnji osnovci nisu sposobni ni za šta baš zbog ovakvih roditelja kojima je svaka sitnica skandalozna, a kada im deca uništavaju imovinu po gradu, ćute kao zaliveni. Sramota - prokomentarisao je jedan korisnik Instagrama ovu objavu.

Na celu situaciju osvrnuli su se i brojni nastavnici, kojima se komentari nisu dopadali.

Evo komentara iz perspektive dežurnog nastavnika:

- Svaki mejl koji roditelji šalju počinje rečima „primedba, skandalozno, nedopustivo“, čini se kao početak naslova iz nekog tabloida. Malo manje pritiskajte decu.

Takođe, među komentarima se našao i ovog puta zaista „skandalozan“ primer.

- Devojčica za koju tvrde da ima sve petice je danas u OŠ „Jovan Miodragović“ napala dežurnu nastavnicu jer joj je oduzela test kada je odzvonilo za kraj prijemnog. Toliko se dete treslo, da je to strašno. Pametni roditelji su je pritisli, da je psihički jako loše - da se trese zbog dva poena na prijemnom i otima test dežurnima koji pokušavaju da ga potpišu. Je l’ to dete sa odličnim ocenama i primernim vladanjem? - zgranuta je ova nastavnica.

Na kraju, ali ne i najnovije, nastavnici su se osvrnuli i na stanje u vaspitanju dece koje se tiče njihovog neprikladnog oblačenja:

- Nekulturno obučenih devojčica i dečaka, sa neprikladnim šortsevima i majicama, haljinicama, suknjicama je bilo previše. Roditelji, skandalozni ste vi! - rekla je jedna nastavnica koja je dežurala na prijemnom ispitu.

Poslednji test završen, slede upisi!

Osmaci su juče polagali poslednji test u okviru male mature na kom su odgovarali na pitanja i rešavali zadatke iz jednog od pet predmeta biologije, fizike, hemije, istorije i geografije. Ovo je ujedno bio i poslednji test, te sledi sabiranje svih bodova za upis u srednje škole. Ministarstvo prosvete je već oko podne na sajt izbacilo tačne odgovore, pa je taj proces mogao odmah da otpočne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading