Jugoslav Nikolić
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

U danima u kojima se smenjuju sunce i kiša svi se pitaju kakvo je leto pred nama. Direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić za Alo otkriva kakvo nas vreme čeka u julu i avgustu, obzirom na to da se poslednjih dana spekuliše da ovo leto neće imati toplotnih talasa koji će trajati kao prošle godine. 

Očekuje se prosečno topao jul za srednjom maksimalnom temperaturom od 27 do 29 °S u nižim predelima (i od 17 do 21 °S na planinama).  Prognozira se od 9 do 14 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 °S, dok će količina padavina biti u intervalu od 45 do 100 mm, a lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. Prošlo leto je u Srbiji bilo treće najtoplije u istoriji merenja, te očekujemo da će ovo leto biti manje toplo u odnosu na prethodno, ali toplije u odnosu na leta 50-tih i 60-tih godina XX veka, koja su u proseku imala za 2,6 °S nižu temperaturu u odnosu na sadašnja leta. Jul mesec obeležiće i suficit padavina, odnosno pljuskovi i grmljavine će biti češća pojava u odnosu na prethodna 2 leta tokom kojih je u julu zabeležena suša.

Postavlja se pravo pitanje da li ćemo i tokom jula i avgusta morati da nosamo kišobrane. Nikolić ima odgovor na to: 

- Jun mesec obeležile su ekstremne količine padavina, naročito južno od Save i Dunava, koje su u pojedinim delovima centralne Srbije (pre svega Pomoravlja) imale ukupnu količinu veću od 200 - 250 mm. Iako se promenljivo vreme uz smenu sunčanih intervala i pljuskova sa grmljavinom očekuje i u julu, ukupna količina padavina i rasprostranjenost grmljavinskih razvoja biće manja nego u junu, dok se duži stabilni, suvi i natprosečno topli periodi očekuju u drugom delu leta (naročito u avgustu, ali i početkom septembra) kada su prognozirane srednje maksimalne temperature od 29 do 31 °S i kada će biti znatno manje padavina u odnosu na početak leta. Prognozirani opseg maksimalnih temperatura odnosi se na niže predele, dok će na planinama prosečne vrednosti biti od 18 do 24 °S.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading