knjizica
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Kako je za Alo! rekla buduća srednjoškolka Anja (14), matematiku je uradila dobro, za razliku od srpskog. Nakon što je izašla s polaganja testa iz matematike, rekla nam je da je „užasno nesrećna zbog testa iz srpskog za koji zna da je izgrešila dosta“.

- Za matematiku ne brinem toliko, ali još ne mogu da da prežalim srpski, osvojila sam samo devet poena. Ne znam šta mi se tu desilo, baš sam bila spremna - kaže nam Anja, vidno utučena, jer se boji da neće uspeti da upiše željenu medicinsku školu, smer za vaspitače.

Matija, rakovački osmak, takođe je zadovoljniji testom iz matematike.

- Mnogo manje sam očekivao od matematike, a eto, sada sam izračunao da imam 17 poena, dok sam juče računao da ću da pokidam i imam maksimum iz srpskog, a imao sam 16 - kaže naš Matija, koji planira da upiše Sportsku gimnaziju.

Katarina, osmakinja sa Kanarevog brda, kaže da je na matematiku došla drugačije raspoložena i spremna, u odnosu na prvi test.

- Juče sam bila blago napeta, a posle testa razočarana i besna, ali sam zato otišla na trening sinoć, malo se opustila, umorila i smirila. Moja instruktorka mi je rekla da je najvažnije da sam ja dala sve od sebe, da sam dugo i posvećeno učila, a sada je samo vreme da to pokažem i da ću odraditi najbolje što znam. Te savete sam prihvatila, lepo sam sinoć legla na vreme, jutros ustala i otišla zadovoljnija. Tako sam danas imala 20 od 20 tačnih odgovora - rekla nam je ponosno Katarina, koja će upisati jednu od beogradskih gimnazija.

Kako su rekli pojedini osmaci, najteži zadaci bili su na kraju teksta, jer su u pitanju oni koji zahtevaju da se na papiru sve postavi, uradi, pa tek onda upiše rešenje i zahtevaju više rada i koncentracije.

„Lidija je pre odlaska na more 58.500 dinara razmenila za evre u menjačnici, po kursu od 117 dinara za jedan evro. Na moru je sve evre razmenila za turske lire po kursu od 18 lira za jedan evro. Koliko je lira dobila ovom razmenom?“, ovako glasi jedan od zadataka. Da li biste znali da ga rešite? 

Podsećamo, roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita .

Lista želja

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala „Moja srednja škola“, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula 2022. godine. Roditelji će 3. jula od 8 časova na portalu imati uvid u listu učenika raspoređenih po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana su ukupno 75.853 mesta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading