Polaganje mature
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

- Nije loše, ali nam je bilo mnogo teže nego na probnom. Malo sam besna jer sam mislila da ću da pokidam. Ne bih puno pričala, nije mi baš ni do čega - kaže Katarina, koja se nada da će se do jutra, kada dođe vreme za polaganje matematike, smiriti.

Isti utisak imaju i njeni drugari iz razreda, pa je Matija, koji je čak išao na takmičenje iz srpskog, takođe iznenađen.

- Mislio sam da bar sa srpskim neće biti nikakvih problema, jer sam probni test uradio maksimalno bez problema. Nisam se ovome nadao - rekao je Matija za Alo!

Od određivanja službe reči u rečenici, antonima, padeža, roda i broja, vrste sintagme, glasovnih promena, vrste rečenice, pa sve do značenja reči i do zaokruživanja pravilno zapisanih rečenica, neki zadaci su đacima bili prelaki, a drugi preteški.

- Nastavnica srpskog koja je dežurala kod jedne grupe kaže da nema razloga da se žalimo i da je test adekvatan, ali mi ćemo se ipak žaliti jer nam je bilo mnogo teže nego na probnom - rekao je Matija besno.

A da li biste vi znali koji je osnovni motiv u stihovima:

„Nasred sela vita jela, oj dodo, oj dodole! Vita jela čak do neba. Na vr’ jele bjela vila. U krilu je ogledalo, okreće ga, prevrće ga. Prevrnu se vedro nebo i udari rosna kiša, oj dodo, oj dodole“?

Odgovor je: dozivanje kiše.

test

Printscreen

 

Već oko podneva Ministarstvo prosvete objavilo je tačne odgovore, tako da su đaci, a i zabrinuti roditelji mogli da provere kako su odradili ovaj deo male mature.

Najteži 7. i 20. zadatak

Pitanja koja su najviše namučila osnovce, kaže nekoliko njih, jesu sedmo i dvadeseto, a evo kako glase:

U sedmom zadatku je trebalo odrediti vrstu podvučene sintagme u sledećoj rečenici: „Svoj prvi ispit iz engleskog jezika položio sam vrlo uspešno.“

Ponuđeni odgovori su: imenička, pridevska, priloška i glagolska. Tačan odgovor na ovo pitanje je priloška.

Kao i svake godine, poslednje pitanje bilo je iz oblasti književnosti gde se traži da se, na osnovu pročitanog teksta odgovori na zahteve. S obzirom na to da je to već kraj teksta, mnogi učenici su na izmaku koncentracije, a tekst je obiman i praksa je da su takvi zadaci svake godine najteži.

Još matematika i izborni predmet

Za danas je zakazan test iz matematike, dok je za petak planiran treći test, na kome osnovci biraju predmet iz kog će testirati svoje znanje - biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija. Inače, ispit polažu i polaznici koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno obrazovanje odraslih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading