Smotra fića u Kragujevcu
Foto: Alo/Foto Grad Kragujevac

- Vreme nas nije poslužilo, pa su mnogi koji su najavili dolazak zbog obilnih padavina otkazali prisustvo - kaže Vladimir Tošić, predsednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja „fića”.

U Velikom parku danas je počela tradicionalna manifestacija Fića fest, koju već 19. put organizuju Gradska turistička organizacija Kragujevac i Udruženje ljubitelja „fića“. U ime grada Kragujevca festival je otvorio zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović.

Smotra fića u Kragujevcu

Foto Grad Kragujevac

 

- Za „maseratijem” ili „poršeom” okrene se poneko, ali za „fićom” baš svi. Kragujevac najviše duguje upravo tom automobilu. Da nije bilo njega, ovo ne bi bio grad auto-industrije u kojem se i danas najviše proizvodi za automobilsku industriju. Od „fiće” je sve počelo, a ako zaboravimo odakle smo pošli, možda nećemo znati gde idemo - otvarajući ovaj skup rekao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Smotra fića u Kragujevcu

Foto Grad Kragujevac

 

Da podsetimo, od 1955. godine, pa u naredne tri decenije proizvedeno je 923.487 „zastava 750”. Ovaj auto, popularni „fića”, odigrao je presudnu ulogu u razvoju jugoslovenske automobilske industrije i 4. aprila 2000. godine, u anketi dnevnih listova „Privredni pregled” iz Beograda i „Dnevnik” iz Novog Sada, proglašen je za auto milenijuma u SR Jugoslaviji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading