ciklon
Foto: Alo/Foto: Printscreen

U nekim mestima palo je i više od 150 mm kiše, što je inače količina padavina koja u proseku padne za dva meseca. Izlile su se male reke i potoci, naročito u slivu Velike i Zapadne Morave.

Ivan Ristić, meteorolog za Alo kaže da smo pod uticajem ciklona i da je će ova epizoda obilnih kiša trajati do kraja nedelje.

- Danas je pred nama pretežno oblačno vreme povremeno sa kišom. Vetar slab i umeren severni i severozapadni. Jutarnje temperature biće od 13°C do 18°C a najviše dnevne od 20°C do 25°C. Usled čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vreme od 20 do 50 litara/m2 postoji mogućnost bujičnih poplava koje se u naseljenim mestima dešavaju kada količina padavina pređe 20 litara/m2 za 6 sati. Kiša prestaje u subotu prvo na severu a do kraja dana i u ostalim delovima Srbije - kaže on i dodaje: 

- Od nedelje, poslednjeg dana vikenda, vreme se totalno menja ciklon i oblaci odlaze polako na istok a prema nama jača afrički anticiklon donoseći stabilizaciju vremena, sve više sunca i prvi kraći toplotni talas, prave letnje temperature koje će već od prvog dana leta u sredu,21. juna biti između 30°C i 35°C. Dakle sa kalendarskim početkom leta počinje leto u pravom smislu te reči. Toplotni talas će kratko trajati jer već za dane sledećeg vikenda ponovo ulazimo u svežiji promenljiv period sa čestom pojavom kiše, lokalno nepogoda praćenih gradom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading