poplave u Srbiji
Foto: Alo/Foto: RINA

Srbija se i dalje suočava sa obilnim padavinama praćenim grmljavinom i gradom, u mnogim gradovima i selima su se izlile reke, a od 26. maja do danas proglašena je 21 vanredna situacija.

Obilna kiša padala je južno od Save i Dunava i na jugu Banata, a najobilnija je bila na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, odnosno u Pomoravlju, donjem Podunavlju, u Rasinskom i u Braničevskom okrugu.

I dok je u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima i u Rasinskom okrugu palo oko 30 milimetara kiše, u centralnom delu Pomoravlja je izmereno čak i više od 100 mm, u Ćupriji 130 mm, a lokalno na širem području centralnog dela Pomoravlja na potezu oko Ćuprije, Jagodine i Despotovca i više od 150 mm, što je količina padavina koja u proseku padne za dva meseca.

poplave u Srbiji

Foto: Tanjug

 

Uspostavljen saobraćaj na pruzi Beograd - Niš

Petnaestak minuta pre ponoći ponovo je uspostavljen saobraćaj na magistralnoj pruzi Beograd-Niš kod Jagodine, jer je nivo reke Lugomir opao za metar, pa železnički most više nije ugrožen.

Poslednja dva dana pod vodom su se našli i delovi  Paraćina, Varvarina, Svilajnca, Rekovca, Čačka, Kruševca, kao i veliki broj sela na širem području ovih gradova. Poplavljene su na desetine kuća i oranica, uništeni su brojni putevi, a u prekidu je bio i železnički saobraćaj između Beograda i Niša. Na pruzi Beograd - Niš kod Jagodine obustavljen je saobraćaj, a bujica kod ovog grada nosila je automobile, traktore i poljoprivredne mašine.

poplave u Srbiji

Foto: Tanjug

 

Kakva je situacija na terenu i koje oblasti su najugroženije govorio je major policije Miloš Milenković za televiziju K1.

- Kritična situacija je u nekoliko lokalnih samouprava pomoravskog okruga, grad Jagodina, opštine Ćuprija, Despotovac, Rekovac, gde smo imali više od 58 intervencija crpljenja vode u samo jednom danu - precizirao je Milenković i dodao da je tako bilo i u Zaječarskom okrugu, na teritoriji opštine Sokobanja i u Boljevcu.

Milenković: Ne slikajte se pored vodotokova

- Da bi sprečili ulazak vode u prostorije, mogu da postave nekoliko džakova peska, ako je voda ušla u dvorište, trebalo bi da se popnu na višu etažu, ukoliko je imaju i obavezno da isključe snabdevanje električnom energijom. Ono što je jako bitno, ako su u opasnosti, da pozovu 193. Ne treba čekati. Znamo da je era društvenih mreža, ali nemojte da šetate pored vodotokova gde preti izlivanje i da pravite snimke ili slike, idite što dalje od takvih kritičnih tačaka kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života - apelovao je major Milenković.

- Od 26. maja, kada su počeli ovi ekstremni vremenski uslovi, do juče, proglašena je 21 vanredna situacija na teritoriji cele Srbije. Uspešno smo evakuisali 74 lica, a samo u toku prekjučerašnjeg dana evakuisano je 19 lica sa ugroženog područja - naveo je Milenković.

U Pomoravlju se izlilo na desetine seoskih potoka i rečica. U opštini Svilajnac izlila se Trstena, a u selu Vojska proglašena je i vanredna situacija. Štete od bujica ima i na teritoriji opštine Paraćin.

Vanredna situacija je i na teritoriji grada Čačka gde je jaka kiša izazvala izlivanje u više mesnih zajednica.

Zbog obilnih padavina i izlivanja reke Moravice, uvedena je vanredna situacija i u opštini Sokobanja.

Vanredno je i u delovima opštine Majdanpek zbog padavina za vikend.

Vanredni mesec u Koceljevi

Zbog obilnih padavina i problema sa bujicama i izlivanjem u opštini Koceljeva vanredno je gotovo mesec dana, jer se po rečima predsednika opštine Dušana Ilinčića s problemom poplava susreću od 17. maja.

- Konkretno, u selu Kamenica imali smo izlivanja pritoka reke Tamnave četiri puta do sada. Za pola sata, četrdeset minuta palo je 50 do 60 litara kiše, što je abnormalna količina vode koja nam je napravila velike štete na putnoj infrastrukturi, poljoprivrednim gazdinstvima, ali i na stambenim objektima - naglasio je za RTS Ilinčić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading