DANAS JE DAN BLIZANACA Evo koliko ih ima u Srbiji, a mi imamo nešto što niko nema
Shutterstock

Istraživači GENIUS projekta obavili su prvu epigenetičku studiju na blizancima u Srbiji koja pokazuje da sredina različito deluje na jednojajčane blizance, koji drugačije reaguju na određena dešavanja iz okruženja!

- Pored blizanaca, u STAR Registar su upisani i roditelji blizanaca, njihova preostala braća i sestre, kao i supružnici, a takođe ovaj registar uključuje i podatke oko 400 porodica dece s dvoje dece koji nisu blizanci, a čija razlika u godinama nije veća od 4 godine. Ovo je jedini ovakav registar u zemljama šireg regiona - kaže za Kurir prof. dr Bojana Dinić iz STAR Centra izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na Danu blizanaca, biće predstavljena nova saznanja u okviru GENIUS projekta. Ove godine su istraživači ovog projekta objavili prvu epigenetičku studiju na blizancima u Srbiji.

- Pažnja je bila usmerena na gen COMT zadužen za razgradnju dopamina, koji je povezan sa različitim kognitivnim funkcijama i osobinama ličnosti. Rezultati su pokazali da se jednojajčani blizanci koji se više međusobno razlikuju po nivou epigenetičkih promena na ovom genu, takođe više međusobno razlikuju i po nekim formama impulsivnosti, kao što je agresivno reagovanje, osobine ličnosti i načini rešavanja kognitivnih zadataka koji su povezani sa slabijom kontrolom ponašanja. Ovo upućuje na značaj onih činilaca sredine koji su specifični za svakog pojedinca, a čiji se uticaj može ostvariti preko epigenetičkih mehanizama koji dovode do smanjene ili pojačane aktivnosti gena - navela je prof. dr Dušanka Mitrović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading