NA BUDŽETU OKO 23.000 BRUCOŠA Fakulteti predložili kvote, odluka Vlade Srbije u četvrtak
Tanjug

Ovo je "Novostima" rečeno u Ministarstvu prosvete, a naši sagovornici kažu da će vlada odluku doneti na sledećoj sednici koja je planirana za četvrtak.

Prema predlozima sedam državnih univerziteta u Srbiji,u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu - o trošku poreskih obveznika ove godine upisaće se 22.965 brucoša.

Takođe, fakulteti su, osim broja mesta na budžetu, isplanirali i broj mesta za studente koji će sami plaćati školovanje, ali kao i svake godine najžešću bitku maturanti će voditi upravo za ulazak na budžet.

Ovo su kvote

Najviše brucoša upisaće se, kao i svake godine, na univerzitet u Beogradu. A prema predlogu koji je usvojio Senat, ovaj univerzitet upisaće 9.743 brucoša, a predviđeno je i da školovanje iz svog džepa plaća njih 5.450. Računica govori da će se na naš najveći i najtarženiji univerzitet ove godine upisati 15.193 studneta.

Kragujevački univerzitet predložio je da se iz budžeta školuje 2.761 brucoša i 1.225 samofinansirajućih, što je ukupno 3.986.

U Novom Pazaru na budžet će biti upisano 575 akademca, a samofinansirajućih 270 ili ukupno 845.

Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici upisaće 1.163 studenta o trošku države, dok će njih 505 da studira o svom trošku, tako da će ukupno biti upisano 1.668.

Za maturante koji su skloni umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu planirao je da na budžet upiše 284 akademaca, a samofinansirajućih će biti 154, ukupno 438.

Univerzitet u Novom Sadu predložio je da se o trošku pokrajinskih poreskih obveznika školuje 4.939 studenta, a da njih 3.383 plaća troškove školovanja ukupno 8.322, a te kvote treba da usvoji Vlada Vojvodine.

Na Univerzitetu u Nišu o trošku države biće upisano oko 3.500 studenta, ali precizan broj nisu želeli dan nam kažu, jer čekaju konačnu odluku Vlade, samofinansirajućih će biti 1.246, a ukupno će studirati 4.726 brucoša.

 

Prijavljivanje kandidata do 24.juna

Prvi junski upisni  rok na fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu počinje 21. juna, prijavljivanjem kandidata, koje će trajati do 24. juna.

Prijemni ispit je od 26. do 30. juna, u zavisnosti od fakulteta do fakulteta, a preliminarni rezultati moraju da budu objavljeni najkasnije do 3. jula. Konačne rang-liste, koje su osnov za upis brucoša, treba da budu istaknute najkasnije do 10. jula, a do 14. jula će trajati upis primljenih kandidata.

Ko mođe da se upiše na fakultet

Na fakultet mogu da se upišu svi koji su završili srednju četvorogodišnju školu, a na prijemnom se računaju bodovi na osnovu uspeha u srednjoj školi koji nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova. Oni se sabiraju sa bodovima sa prijemnog ispita gde se može osvojiti od 0 do 60 bodova. Ukupno, kandidat može osvojiti najviše 100 poena, za ulazak na budžet potreban je najmanje 51 bod, a za samofinansiranje najmanje 30 bodova.

Potrebna dokumenata za prijavljivanje

- Svedočanstvo za svaki razred srednje škole
- Diploma o položenom maturskom ispitu
- Dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog
- Diplome sa takmičenja

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading