Uključivanje mladih iz regiona u donošenje odluka koje se tiču njihove budućnosti
Foto: Shutterstock

Panel diskusiju organizovalo je Ministarstvo za evropske integracije, a u saradnji sa projektom „Tačka podrške – upravljanju EUSAIR“. Ova Strategija je model saradnje koja je uspostavljena između Evropske komisije i deset država učesnica. Saradnja se odvija u oblastima od zajedničkog interesa, koje doprinose razvoju svake pojedinačne članice i celog regiona.

Osnovni cilj EUSAIR-a je da doprinese ekonomskom prosperitetu u regionu, da pospeši njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost, vodeći računa o zaštiti životne sredine i ekosistemu mora, obale i kopna.

Četiri su ključne oblasti saradnje EUSAIR Strategije. Prvi stub, definisan kao “Plavi rast”, odnosi se na tehnologije, inovacije i privredne aktivnosti koje su u direktnoj vezi sa morem. Drugi stub je “Povezivanje regiona”, a podrazumeva razvoj inter-modalne transportne mreže i zajedničkog energetskog tržišta. U trećem stubu su teme zaštite životne sredine u moru, biodiverzitet i životna staništa koja prevazilaze prostor nacionalnih državnih granica. Održivi turizam je tema četvrtog stuba koji obuhvata pitanja smanjenja sezonskog karaktera turizma, inovacije i kvalitet održive i odgovorne turističke ponude. Planirano je uključivanje i petog stuba koji će se baviti unapređenjem socijalnih politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading