OBAVEŠTENJE ZA ĐAKE! SPREMNI SVI TESTOVI Zavšni ispit planiran je za 21, 22, i 23. jun
EPA

- Testovi za malu maturu su spremni, odštampani i spakovani - kaže za naš list Bane Ranđelović, direktor Zavoda.

Zapečaćeni testovi će, kao i svake godine, dan uoči mature iz Zavoda biti prevezeni poštanskim kolima u jednu određenu školu koja je glavni punkt sa koga ih ujutro na dan polaganja svakog pojedinačnog predmeta pruzimaju direktori škola. Testovi se otvaraju na samom početku ispita.

- Preduzete su maksimalne mere bezbednosti i tajnosti - potvrđuje nam i Ranđelović.

I dok nadležene prosvetne vlasti imau zadatak da brinu o tome kako da testovi ne budu "provaljeni", đake najviše zanima - kakva ih pitanja čekaju. Ranđelović naglašava da su pitanja, kao i ranijih godina, potpuno u skladu sa obrazovnim standardima.

Inače, testovi imaju po 20 pitanja sa tri nivoa - osnovnog, srednjeg i naprednog. Ispit počinje u 9 sati i traje dva sata.

- Svi učenici u Srbiji će polagati ista pitanja i zadatke iz matematike, kao i iz jednog od pet predmeta koji su izabrali - istorije, geografije, biologije, hemije i fizike - dok se pitanja iz maternjih jezika razlikuju, ali su pripremani prema istim važećim standardima i iste su težine - te tako obezbeđuju ravnopravnost i jednakost svih kandidata - kaže Ranđelović.

Izbeći nervozu i tenzije

Bane Ranđelović je pozvao đake da naredni period pametno iskoriste i maksimalno se pripreme, kako bi uradili završni ispit najbolje moguće i kako bi najveći broj njih upisao željenu srednju školu. On je poručio roditeljima i nastavnicima da ne podižu nervozu i tenziju, da pomognu učenicima da budu smireni, kao i da se svi zajedno potrude da omoguće osmacima neometano polaganje trodnevnog završnog ispita.

Ranđelović kaže da je, uprkos neobičnoj i teškoj situaciji koju ovog proleća imamo u našem obrazovnom sistemu, neophodno da se proces završnog ispita uspešno privede kraju, jer od toga zavisi budućnost i dalje školovanje više od 60.000 osmaka.

Zavšni ispit planiran je za 21, 22, i 23. jun. Najpre se polaže srpski jezik, pa matematika, a trećeg dana izabrani predmet.

Na maturi se može osvojiti ukupno 40 bodova, maksimalnih 14 iz srpskog, isto toliko iz matematike i 12 iz izabranog predmeta. Iz škole je moguće "doneti" maksimalnih 60 poena, koliko imaju učenici koji su imali sve zaključene petice od šestog do osmog razreda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading