Poplave 2023.
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/MUP

Obilne padavine praćene grmljavinama i gradom prouzrokovale su izlivanje vodotoka i velike štete širom Srbije.

Posle 19 mesnih zajednica u šabačkom kraju i cele Jagodine, vanredna situacija je uvedena i na teritoriji Aleksandrovca. Jaka kiša praćena gradom potopila je putnu infrastrukturu, nekoliko desetina domova, vrtić PU „Naša radost“.

- Sva voda se sjurila u vrtić, pričinjena je velika šteta u podrumu gde su kuhinja, vešernica, magacin. Svi radnici koji su mogli su došli. Čistili smo, dosta toga smo odradili, ali nažalost, vrtić neće moći do daljeg da radi dok se ne vidi kolika je šteta i koje sve korake treba da preduzmemo - istakla je direktorka ove predškolske ustanove Daliborka Simić.

Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac, najavio je da će timovi izaći na teren i snimiti sva oštećenja.

- Juče je bila katastrofa. Za 45 minuta slila se ogromna količina padavina koje su od naših ulica praktično napravile rečne tokove. Ljudi koji su se našli na ulici bili su životno ugroženi. Trajna oštećenja na putnoj infrastrukturi objektivno nismo u mogućnosti da dovedemo u neko pristojno stanje bez pomoći ministarstava i Republike Srbije - istakao je Mihajlović, i pojasnio da je najteža situacija u Gornjoj Župi.

- Ono što nas najviše brine je to što su nam pojedini delovi Gornje Župe odsečeni od sveta. Mi nismo u mogućnosti da pošaljemo ni mehanizaciju s obzirom na to kakvi su uslovi i oštećenja na tim putevima. Došla je Rasina, mehanizacija ne može da pređe preko mosta jer je takve nosivosti da ne može da izdrži taj teret - naglasio je Mihailović.

Zbog štete pričinjene u samom gradu proglašena je vanredna situacija.

Gotovo istovremeno nevreme se obrušilo i na Brus, gde su zabeležene prave apokaliptične scene jer je voda bukvalno nosila sve pred sobom. Nastradao je i Kosjerić.

- Izlili su se bujični potoci u naselju Brajkovići. Potopljeno je 20 kuća. Vatrogasci su na terenu, izvlače vodu iz kuća i saobraćaj je u prekidu - rekao je za Tanjug predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Na udaru Srem, Banat i Bačka

Posle zapadne Srbije, na udaru je i Vojvodina. Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje na jaku kišu i plјuskove.

„U nastavku večeri najjači plјuskovi praćeni grmlјavinom, uz količinu padavina od 15 do 25 mm, očekuju se u istočnim delovima Srema i Bačke, kao i u delovima Banata“, navodi RHMZ.

Uz to, zamućeno je izvorište pijaće vode u ovom mestu, ali je obezbeđena cisterna sa pijaćom vodom koja kruži gradom. O tačnoj lokaciji građani su informisani putem lokalnog radija, sajta grada i komunalnog preduzeća, kao i preko društvenih mreža.

Na sreću, osim štete na objektima, obradivim površinama i putnoj infrastrukturi, niko od meštana ovog dela opštine Kosjerić nije ugrožen.

Vanredna situacija je i dalje u opštini Koceljeva, zbog problema izazvanih prethodnim padavinama i izlivanjem vodotoka.

Kako prenosi Instagram stranica 192, u Debrcu kod Vladimiraca desio je udar groma, usled čega je izgoreo strujomer i bandera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading