žurka
Foto: Alo/Shutterstock

Na ovo  upozorava pedijatar dr Saša Milićević, koji je imao nekoliko maloletnih pacijentkinja koje su to probale, što ga je ostavilo u šoku!

- To je neki novi trend, koji su one, kako su mi rekle, videle na Tiktoku i želele su da probaju to, a nisu jedine! Objasnile su mi kako ide taj nazovi izazov, dve-tri devojčice sednu u kafić, naruče votku, potom tampon stave u čašu s votkom. Onda odu u WC i taj tampon stave vaginalno, onda se ta votka resorbuje. I kažu kao "što je super osećaj", a ono što je njima važno ne oseća im se alkohol iz usta - navodi dr Milićević.

On napominje da to na tinejdžerke više deluje psihološki nego što je realno da se na taj način opiju.

- To bi morala biti velika količina alkohola da bi se na taj način napile, više je tu prisutan neki psihološki momenat. Devojčice koje su ovo probale imale su peckanje u predelu vagine, svrab i neprijatan osećaj. Kod mene su došle jer me znaju dugo, a plaše se da idu kod ginekologa. Ja sam ih izgrdio i rekao sam im da moraju ići kod ginekologa. Njih je sramota da idu kod ginekologa, što je strašno! Mora mnogo da se vodi računa o tome šta deca rade, to je društveni problem - naglašava dr Milićević.

Činjenice / Ozbiljne posledice izazova

- oštećenje sluzokože vagine

- peckanje

- uništavanje tkiva

- infekcije

- opekotine

Ginekolog dr Zoran Savić objašnjava da se devojčice ne mogu napiti na ovaj način, ali da alkohol uništava vaginalnu floru, koja štiti od nastanka patoloških stanja i infekcije.

- Ako taj alkohol ubije te normalne bacile, onda može doći do razvijanja drugih, patogenih mikroorganizama i nastanka infekcije. Može da se javi niz simptoma koje alkohol prouzrokuje - bol, iritacija, peckanje, promena boje kože vulve i sluzokože vagine, mogu nastati i opekotine. Što je veća koncentracija alkohola, to je veća mogućnost oštećenja vaginalne sluzokože - napominje dr Savić.

Prema rečima dr Savića, česta upotreba može dovesti do težih poremećaja.

- To što rade nikako se ne preporučuje! Na našim prostorima se izbegavaju stomatolog i ginekolog, a prevencija je ključ. Možda nam nedostaje i jedan predmet u školama kako bi se deca od ranijeg uzrasta edukovala o važnosti prevencije - zaključuje sagovornik.

 Pedijatar dr Saša Milićević kaže i da tinejdžeri kupuju energetska pića i potom ih mešaju s votkom.

- Oni to stave u neku flašu koja je obojena, da se ne posumnja šta je unutra. To konzumiraju u školi, na času... Misle da će tako bolje odgovarati i postići bolje rezultate. Tužno je šta sve današnja deca rade i na koje načine žele da ispadnu "face" - upozorava sagovornik.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading