grad desetkovao maline u Srbiji
Foto: Alo/Foto Alo!, Rina

Prema rečima predsednika Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoja Radovića, rod maline u ovom trenutku je manji za oko 35 odsto.

- Nevreme sa gradom proteklih dana uništilo je oko 15 odsto roda malina. Kiša sa gradom zahvatila je deo Užica, Čačka, Ivanjice, Požege i Kosjerića i šteta je 100 odsto. Neizvesno je da li će se do berbe sačuvati i ostatak roda jer su česte vremenske nepogode - rekao je Radović, i istakao da bi ove sezone početna otkupna cena malina trebalo da bude 350 dinara po kilogramu, a konačna od 400 do 450 dinara, dok je prošle godine bila od 500 do 600 dinara.

grad desetkovao maline u Srbiji

Foto Alo!, Rina

 

- Država je nedavno odobrila vlasnicima malih hladnjača kredit od dve milijarde dinara kako bi isplatili preuzeti rod malina iz prošle godine jer su čekali da cena poraste i zarade dva evra po kilogramu, a desilo se da je cena pala ispod cene po kojoj su ih otkupili, pa nisu prodali voće i platili dug proizvođačima - naveo je Radović, podsećajući na inicijativu da se malina proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja.

- To bi pomoglo da se domaće tržište zaštiti prelevmanima, odnosno zaštitnim uvoznim taksama od prekomernog uvoza tog voća - napomenuo je Radović, i dodao da je prošle godine rod malina u Srbiji bio oko 60.000 tona.

- Na tržištu se našlo još oko 45.000 tona, što znači da je jeftina malina iz Poljske i Ukrajine uvezena i mešana sa domaćom, kvalitetnom da bi se izvezla i više zaradilo. Zbog toga je nastao problem da vlasnici malih hladnjača nisu mogli da prodaju maline, pa je država ponudila kredit da plate dug proizvođačima - rekao je medijima Radović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading