Nevreme u Srbiji izazvalo poplave
Foto: Alo/Foto RINA, printskrin

Užasno nevreme praćeno olujnim pljuskovima ponovo je pogodilo Jagodinu, zbog čega je proglašena vanredna situacija na teritoriji ovog grada.

Tokom trosatnog pljuska i nevremena s gradom na tom području palo je i do 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevreme u Srbiji izazvalo poplave

Foto RINA, printskrin

 

Voda je prodrla u prostorije Hitne pomoći i Urgentnog centra bolnice u Jagodini. U nižim delovima grada poplavljeno je na stotine podruma i garaža, naročito u naselju Tabane. Kišna kanalizacija nije mogla da primi ogromnu količinu padavina pa se voda s ulica slivala u dvorišta, kuće i zgrade. Pričinjena je i velika materijalna šteta na poljima pšenice i kukuruza, na voću i povrću, a u pojedinim selima proradila su klizišta.

Vodostaji mnogih reka u porastu, moguća nova izlivanja

Kako su naveli iz RHMZ, na Savi kod hidrološke stanice Šabac i na Dunavu kod hidrološke stanice Smederevo, vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su u većem porastu s prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

I na Mlavi, Peku, Belom i Crnom Timoku vodostaji su u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

U toku je otklanjanje posledica nevremena i procena štete, a građani su pozvani da prijave štetu Odeljenju za vanredne situacije u skupštini grada.

Nevreme u Srbiji izazvalo poplave

Foto RINA, printskrin

 

Jako nevreme zadesilo je ponovo i Čačak, usled enormne kiše, izlila se reka Botunja na magistralni put a voda je ušla u dvorišta kuća. Obilne padavine prouzrokovale su velike probleme u prigradskim naseljima i selima koja gravitiraju ka Kraljevu. Mnogi kanali su zapušeni i došlo je do izlivanja.

Vreme narednih dana

Danas će biti toplije i sparno, sa dužim sunčanim periodima u većem delu dana, a po podne nestabilno s razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove s grmljavinom, najpre na zapadu i jugu Srbije. Moguće su i lokalne nepogode s gradom. Kiša i pljuskovi se očekuju i uveče i u noći ka utorku. Vetar slab istočni i jugoistočni. Pritisak malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12 do 16 stepeni Celzijusa, maksimalna od 25 do 28. Uveče se pljuskovi šire s jugozapada ka severu i istoku Srbije. Od utorka do kraja iduće sedmice se nastavlja promenljivo i nestabilno vreme sa smenom sunčanih i oblačnih perioda i kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima.

- Imamo problem od Trnave do Zablaća, voda se prelila na magistralni put Čačak - Kraljevo, ušla u dvorišta kuća i poslovnih objekata. Na terenu su od sinoć ekipe vatrogasaca-spasioca, Komunalca i Civilne zaštitite i voda se polako povlači - rekao je za RINA Bratislav Zečević ispred Civilne zaštite.

Ponovo je potopljeno poljoprivredno zemljište i pričinjena je velika šteta na oranicama i zasadima povrća.

RHMZ: Opasno po život!

Zbog kiše i grmljavine u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije, na snazi je narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navode iz RHMZ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading