Lopovi turiste uspavaju pa natanena pljačkaju
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Većina naših građana ovih dana kreće put Grčke, Turske, Španije i drugih atraktivnih destinacija.

Pored želje da ih posluži vreme, mnogi se nadaju i da neće doživeti nikakvu neprijatnost ni tokom putovanja ni prilikom boravka u stranoj zemlji. Upravo zato bi trebalo da imaju u vidu da bi ono što je predstavljalo realnu opasnost prošle godine moglo, nažalost, da bude aktuelno i ovog leta.

Reč je o lopovima koji pomoću spreja za spavanje pljačkaju neoprezne turiste, odnosno one koji noću ostavljaju odškrinut prozor ili balkonska vrata. Razbojnici unutrašnjost apartmana isprskaju sredstvom za spavanje koje u sekundi oslobađa miligram melatonina - hormona sna. Taj sprej za spavanje reklamira se kao sredstvo koje vam može pomoći da zaspite u sekundi kad ga prsnete u usta. Korisno je za one koji pate od nesanice, kupuje se u apotekama bez recepta i košta oko 1.500 dinara.

S obzirom na to da se sredstva za spavanje lako i jeftino nabavljaju preko interneta, ne čudi što su veoma popularno oružje u rukama lopova.

Čim utonete u dubok san, kradljivci ulaze i odnose sve što im padne pod ruku. Uspavane žrtve se i ne mrdnu kada im lopovi, na primer, prislone prst na mobilni telefon da bi ga otključali. Naime, oni idu dotle da vam na telefonu promene lozinku i tako vas dodatno opelješe.

Lopovi turiste uspavaju pa natanena pljačkaju

FOTO Shutterstock/ilustracija

 

Na meti su najviše apartmani u prizemlju, a pošto često mnoge sobe nemaju sefove, turisti ostaju bez novčanika, mobilnih telefona, a neretko i bez kofera!

 Zbog svega navedenog, podsećamo naše građane da ukoliko u sobi postoji sef, pasoš, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno drže u njemu.

Ukoliko su smešteni na prizemlju ili na lako dostupnom spratu a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći treba da zatvore balkonske prozore i vrata, a ako postoji ta mogućnost, da ih i zaključaju i da obavezno navuku roletne. Mnogo je jeftinija opcija da uključite klima-uređaj umesto da ostavljate otvorene prozore i vrata.

Prvo obavestiti agenciju, pa policiju

Ukoliko vam se, ne daj bože, desi da vas opljačkaju tokom letovanja, najpre bi trebalo da se obratite vlasniku smeštaja, zatim i predstavniku turističke agencije koja je organizovala letovanje. Oni će pomoći da događaj prijavite policiji. Broj telefona policije u Grčkoj je 100.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading