"EVROPSKI MONSUN" Evo zbog čega u Srbiji grmi svakog dana u isto vreme
Foto: Shutterstock

Ono što je najinteresantnije je da se pljuskovi sa grmljavinom, pa i grmljavinske nepogode gotovo svakodnevno javljaju u istom delu dana, a neretko i na istom području, piše Telegraf

Takva situacija uobičajena je za napomenute pojave, a naročito u ovom  delu godine.

Topliji deo godine u Srbiji (april - oktobar) karakterističan je za pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito krajem proleća i početkom leta odnosno tokom maja i juna.

Ovaj deo godine važi u šali i da "evropski monsun" vlada nad našim kopnom.

U ovom delu godine kopno se znatno brže zagreva od vodenih površina. Tada se uspostavi takva cirkulacija nad Evropom da vazduše mase struje sa Atlantika kao hladnije površine prema kopnu Evrope koje je znatno više zagrejanije.

Tada je vazdušni pritisak viši iznad vodenih površina, a niži nad kopnom, a sve ovo važi ukoliki se ne pojavi neki atmosferski poremećaj u vidu ciklona ili fronta, kada se opisana situacija naruši.

Kada vlažna i hladnija vazdušna masa stigne iznad toplije površine kopna, dolazi do idealnih uslova za formiranje vertikalnih oblaka (kumulonimbusa) i nastank pljuskovitih padavina i grmljavinskih nepogoda.

Kako je kopno najzagrejanije u poslepodnevnim časovima, tada ima i najviše energije za nastanak pljuskova sa grmljavinom, pa i nepogoda, što dovodi do toga da se ove pojave najčešće javljaju u poslepodnevnim časovima ili pred kraj dana, a što je i svakodnevni slučaj ovih dana u Srbiji.

Sve ovo opet važi ukoliko nema atmosferskih poremećaja, a ukoliko se oni pojave, pljuskovi sa grmljavinom i nepogode se mogu pojaviti bilo kada, odnosno u bilo kom delu dana, ali i tada su najčešće izraženiji posle podne.

Iznad mora važi druga situacija, pa noću vazduh struji sa kopna prema vodenim površinama i grmljavinski pljuskovi su najizraženiji u noćnim satima ili u hladnijem delu godine, odnosno tokom jeseni i zimi, ali pri atnosferskim poremaćajina i u ostatku godine, pa tako i leti.

Prethodnih dana Srbiju su svakodnevno pogađale jake grmljavinske oluje i veoma obilni pljuskovi. Najizraženiji su bili u poslepodnevnim časovima i pred kraj dana, na mnogim lokacijama događali su se skoro pa u isto vreme kao i tokom prethodnih dana.

Tagovi

Komentari (0)

Loading