Goran Vesić
Foto: Printscreen/Foto Luka Kulundžić

Najboljim osnovcima nagrade su uručili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, generalni sekretar AMSS Milan Nikolić i načenik Uprave saobraćajne policije MUP RS Slaviša Lakićević.

Takmičari sa najviše znanja i veština koji su u finalu osvojili najveći broj poena su Nena Božić, Dunja Galik, Aleksa Vulin i Viktor Simeunović. Ovi zlatni osnovci će Srbiju predstavljati na evropskom takmičenju, koje se ove godine održava u Baru u Crnoj Gori, u organizaciji Svetske automobilske federacije FIA.

Generalni sekretar AMSS, Milan Nikolić, izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine najveće udruženja vozača u Srbiji, tradicionalno edukovalo nove generacije o saobraćajnoj kulturi i bezbednosti. „Auto-moto savez Srbije već više od 50 godina organizuje ,,Šta znaš o saobraćaju?”, sa jasnim ciljem da obrazujemo mlađe naraštaje, kako bi danas bili dobri pešaci i biciklisti, a sutra i vozači. I ove godine više od 300.000 osnovaca je učestvovalo na takmičenju, što je za nas i najvažnije, jer će ovo iskustvo deca pamtiti tokom celog života. Današnji pobednici biće i naši nacionalni ambasadori na evropskom takmičenju koje organizuje FIA. Prošle godine je reprezentacija Srbije osvojila zlato, a nadamo se da će i ove postići dobre rezultate. Zahvaljujem se Ministarstvu prosvete i Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer smo zajedno pokazali koliko je ova tema važna za čitavo društvo, ali i to da zajednički brinemo o deci u saobraćaju”, rekao je Nikolić.

AMSS

Foto: Luka Kulundžić

 

Ministar Vesić je rekao da je ovo sjajno takmičenje osnovaca, jer nije samo obrazovno, već čuva živote mladih ljudi. „Srbija je, nažalost, zemlja u kojoj za trećinu više ljudi gine u saobraćajnim nezgodama nego u zemljama EU i nama je zaista neophodno da obrazujemo mlade, koji najviše ginu u saobraćaju, kako bi sačuvali glavu. Zato je ovo takmičenje važno i potrebno”, rekao je Vesić. Naveo je da je dobro i što u njemu učestvuju škole iz cele Srbije, a od najboljih osnovaca formirana je i ekipa koja će zemlju predstavljati na međunarodnim takmičenjima. To i jeste važan posao AMSS - da među najmlađima širi svest i uči ih da poštuju saobraćajne propise, jer to čuva živote, dodao je Vesić.

„Nažalost, mi smo zemlja u kojoj je u poslednjih 10-20 godina, broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama takav da smo izgubili jedan mali grad. Mi to sebi ne možemo da dozvolimo. Zato je obaveza svih, i MUP-a, i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i AMSS-a, da učinimo sve da, kroz izmene zakona, oštriju kaznenu politiku, i kroz obrazovanje učinimo sve da imamo što manje poginulih u saobraćaju”, rekao je ministar Vesić.

„U ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave saobraćajne policije, zahvalio bih se Auto-moto savezu Srbije na organizaciji 54. takmičenja ,,Šta znaš o saobraćaju?”, koje je i jedno od najdugoročnijih kada je reč o bezbednosti saobraćaja. Ne treba trošiti reči na to koliko je saobraćajna edukacija u ovom uzrastu bitna za bezbedno učešće u saobraćaju. Zaista mi je zadovoljstvo što i ove godine dajemo doprinos i učestvujemo u ovako dobrom projektu”, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević.

AMSS

Foto: Luka Kulundžić

 

Ovogodišnje 54. takmičenje ,,Šta znaš o saobraćaju” održano je uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. U organizaciji takmičenja učestvovali su i AMS Osiguranje i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, a doprinos realizaciji pružili su i Opština Savski venac i kompanija OMV Srbija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading