mesec dana od masakra
Foto: Alo/Foto ALO!

Dečak K. K. (13) pre tačno mesec dana ušao je u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, koju je pohađao, i ubio devet đaka i pripadnika obezbeđenja, pri čemu je ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Juče, mesec dana kasnije, ispred škole su se okupljali roditelji, sugrađani, prolaznici, koji su želeli da odaju pomen žrtvama. Ljudi su ostavljali cveće, dirljive transparente, upaljene sveće…

Ovim povodom javnosti su se obratile mnoge javne ličnosti i predstavnici institucija, među kojima je i zaštitnik građana. 

- Tragični događaj u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, od kojeg ni kao društvo ni kao pojedinci još nismo počeli da se oporavljamo, pokazao je da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Istovremeno, moraju biti osnažena da postanu svesna i svojih obaveza i prava koja drugi imaju u društvu - rekao je Pašalić.

mesec dana od masakra

Foto Tanjug

Pašalić je naglasio da se mnogo više pažnje mora posvetiti prevenciji i edukaciji dece i da svi moramo biti svesni koliko su deca u modernom društvu izložena brojnim i različitim uticajima i opasnostima, zbog čega njihova prava moraju biti zaštićena uvek i svuda.

Deca treba da budu osnažena da pored svojih prava budu podjednako svesna i svojih obaveza. Granica dečjih prava je tamo gde počinju dečje obaveze i obrnuto, stoga akcenat mora biti stavljen na vaspitanje, odnosno na ulogu roditelja i ulogu škole - naveo je Pašalić.

Podsetimo, nakon masakra u školi, dečak je smešten na psihijatrijsku kliniku, gde je u toku veštačenje njegovog psihičkog stanja, a u pritvoru je njegov otac, čije je oružje dečak koristio.

Odmah posle masakra na Vračaru usledio je drugi, u selima Dubona i Malo Orašje, u kojima je ubijeno osmoro mladih ljudi, a više njih ranjeno. Danas je tačno mesec dana od tog događaja, a počinilac i njegov otac, koji je izgleda i u ovom slučaju sinu obezbedio oružje, nalaze se u pritvoru.

Majke oba zločinca dale su izjave u kojima su izrazile žaljenje zbog svega što se desilo.

- Najsrećnija bih bila da sam umrla ja umesto te dece - rekla je majka Uroša D. iz Mladenovca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading