Telekom i Lučić trn u oku Šolaku
Foto: Alo/Foto ALO!

Gubitak prava na prenose utakmica Premijer lige bio je glavni razlog da Junajted grupa u prethodnoj godini napravi rekordan poslovni minus od 227,03 miliona evra, rezultat je analize finansijskog stanja grupacije Dragana Šolaka.

S druge strane, prelazak engleskog fudbala na kanale Arene sporta doprineo je da Telekom za samo godinu dana dobije 100.000 novih korisnika, sa trendom rasta, i da ima stabilan dugoročan osnov za dalje povećanje prihoda i profita.

Ukratko, ko ima Premijer ligu u svojoj ponudi, taj pobeđuje, ko ostane bez Premijer lige, taj je gubitnik! Upravo u ovome treba tražiti razlog, ili bar jedan od glavnih razloga, za najnoviju kampanju protiv Telekoma, Arene i Vladimira Lučića koju vode Šolakovi mediji, službenici i saradnici.

Najbolji dokaz koliko je najatraktivnije fudbalsko nacionalno takmičenje bilo važno Šolaku jeste da je najveći pad u poslovanju Junajted Grupa zabeležila prošle godine baš u periodu kada su prestali da emituju Premijer ligu. Poslednji kvartal 2022. napravio je Junajted Grupi dubiozu od čitavih 128,74 miliona evra!

U jesen prošle godine došao im je na naplatu gubitak korisnika, koji su krenuli da masovno prelaze na Telekom, otkazivanje kanala Sport klub od strane drugih operatera u regionu, kao i otkazivanje unosnih marketinških dilova koje su imali zbog Premijer lige.

S druge strane, Arena sport je postala glavni izvor zabave za milione ljubitelja fudbala širom bivše Jugoslavije, od Triglava do Đevđelije!

Arena sport je u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori prisutna u ponudi operatera Telekom Srbija i MTela, koji su deo Telekom grupe koju predvodi Vladimir Lučić, a preko drugih operatera postala je izuzetno gledana u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

U šest zemalja eks-Ju regiona Arena je danas prisutna u oko četiri miliona domaćinstava! Pritom, drugi operateri za prava na Arenu plaćaju od dva do pet evra po korisniku mesečno, što je veoma atraktivna cena i odličan dugoročan izvor prihoda, s obzirom na to da je za Premijer ligu potpisan šestogodišnji ugovor.

Telekom Srbija je u prethodnoj godini napravio prihod od 120 milijardi dinara, a na nivou Telekom grupe, što obuhvata i poslovanje na stranim tržištima, ukupni prihodi su iznosili 168 milijardi.

Pored ponude najboljeg optičkog interneta i najpovoljnijih finansijskih uslova za stare i nove korisnike, veliku ulogu za ostvarenje ovako impresivnih rezultata ima i najbolja ponuda TV kanala, gde se ističe Arena sa fudbalom poput Premijer lige i Lige šampiona.

Arena lider u eks-Ju

Arena je postala najznačajnija medijska kuća u regionu, izjavio je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić beogradskim medijima.

Telekom i Lučić trn u oku Šolaku

Foto ALO!

 

- Prihod Arene će u narednom periodu znatno rasti, kako od marketinga tako i od distribucije drugim operaterima u regionu, ali i od direktne prodaje Arena klaud aplikacije. Trend rasta prihoda je takav da će Arena do 2025. postati nezavisan profitni centar, dakle neće više biti samo podrška u ponudi čitave Telekom Srbija grupe, već će nam samostalno donositi dodatni veliki profit - objasnio je Lučić.

- Svetska kriza nije ugrozila razvojnu strategiju Telekoma Srbija. To pokazuje rast prihoda na domaćem tržištu od čitavih 11 odsto, kao i to da smo oborili rekorde u visini prihoda kako u Srbiji, gde smo prvi put prešli milijardu evra, tako i na nivou cele Grupe - izjavio je Vladimir Lučić beogradskim medijima govoreći o godišnjem izveštaju o poslovanju kompanije, koji je ovih dana objavljen.

Stabilno poslovanje i liderska pozicija Telekoma garantovani su bar za narednih pet godina, a gazdi Šolaku i njegovoj Junajted grupi preostaje ona narodna: ko gubi taj se ljuti.

Šolakova katastrofa

U zvaničnom izveštaju o poslovanju Junajted grupe u 2022. crno na belo piše sledeće:

- dugovanja UG, ukupno: 7,13 milijardi € (povećanje 70%)

- od toga, dugovanja po osnovu obveznica: 4,45 milijardi € (povećanje 50%)

- trošak kamata: 272,69 miliona € (povećanje 70%)

- poslovni gubitak: 227,03 miliona € (povećanje 120%)

- od toga, gubitak u četvrtom kvartalu 2022: 128,74 miliona €

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading