Ivan Ristić prognoza za letovanje
Foto: Printscreen/Alo!/Ilustracija

Meteorolog Ivan Ristić za Alo! otkriva šta donosi leto 2023.

- Prve dve dekade juna sa sobom neće doneti značajno poboljšanje vremena i porast temperatura. I dalje ćemo se nalaziti pod uticajem niskog vazdušnog pritiska, a afrički anticiklon za sada se ne približava našim predelima. Tako se u junu na obalama Sredozemnog  Jadranskog, Egejskog i Jonskog mora očekuju temperature ispod proseka za taj period godine, uz količinu padavina koja će ponegde biti i iznad prosečnih vrednosti - otkriva meteorolog.

Ovo ne znači da očekujemo niske temperature i svakodnevno loše vreme, već da u prvom delu juna neće biti vrelih dana i da temperature neće dostizati ekstremno visoke vrednosti, već da se nastavlja period promenljivog i nestabilnog vremena, uz veoma prijatne temperature.

U trećoj dekadi juna očekujemo približavanje afričkog anticiklona ka našim prostorima, što bi dovelo do stabilizacije vremena i porasta temperatura, pa krajem meseca juna možemo očekivati i prve toplotne talase, stoji u prognozi.

Trenutna temperatura mora kreće se od 19 do 22 stepena Celzijusa i polako raste tako da će se tokom jula kretati izmedju 23 i 26 stepeni Celzijusa.  

Grčka

Kraj juna i početak jula veoma topao, sparan sa temperaturama izmedju 30 stepeni Celzijusa blizu mora i 35 stepeni Celzijusa na kopnu. Od 8. jula pa sve do sredine jula malo svežije, ali i dalje veoma toplo sa maksimalnim temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa.

grčka letovanje

Foto: Stock Photo

 

Na severu Grčke očekuju se pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima, uglavnom u unutrašnjosti zemlje ali se ne mogu isključiti i na samoj obali mora. Treća dekada jula veoma topla, sparna, sa temperaturama u središnjem kontinentalnom delu Grčke i do 40 stepeni Celzijusa, blizu mora prijatnije sa temperaturama izmedju 30 I 35 stepeni celzijusa.

Crna Gora

Kraj juna i početak jula veoma topao, sparan sa temperaturama izmedju 30 stepeni Celzijusa blizu mora i 35 stepeni Celzijusa na kopnu, u Podgorici i do 37 stepeni Celzijusa. Od 7. jula pa sve do sredine jula malo svežije ali i dalje veoma toplo sa maksimalnim temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa. Očekuju se pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima uglavnom u unutrašnjosti Crne Gore ali se ne mogu isključiti i na samoj oblali mora.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA LETOVANJE Meteorolog Ivan Ristić za Alo! otkriva šta nas čeka na omiljenim turističkim destinacijama

Foto: Youtube/Printscreen

 

Bura će ohladiti more u drugoj dekadi meseca, ali će i dalje biti prijatno za kupanje. Treća dekada jula veoma topla, sparna, sa temperaturama u Podgorici i do 40 stepeni Celzijusa, blizu mora prijatnije sa temperaturama izmedju 30 i 35 stepeni celzijusa. More u trećoj dekadi jula ponovo sve toplije.

Egipat

Ceo mesec sunčano, toplo, sparno. Najniža jutarnja temperatura 27 stepeni Celzijusa a maksimalna dnevna temperatura oko 37 stepeni Celzijusa.

Turska

Topli talas koji će zahvatiti Balkansko poluostrvo krajem juna doći će i do Turske početkom jula tako da će iz dana u dan biti sve toplije i sparnije. Temperature krajem prve dekade jula biće oko 35 stepeni Celzijusa.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA LETOVANJE Meteorolog Ivan Ristić za Alo! otkriva šta nas čeka na omiljenim turističkim destinacijama

Foto: Youtube/Printscreen

 

Osveženje, manji pad temperature i pljuskovi kiše u popodnevnim i večernjim časovima u unutrašnjosti Turske početkom druge dekade jula. Novo jače otopljenje sa temperaturama i preko 40 stepeni Celzijusa sredinom treće dekade jula. Temperatura mora bez bitnijih promena i biće prijatna za kupanje.

Zaključak

Sve u svemu, vreme u većini naših omiljenih morskih destinacija biće pogodno za uživanje u čarima leta. UV indeks zbog malo oblaka tokom celog perioda biće povećan tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita, zaključuje Ivan Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading