radna grupa podrška metalnom zdravlju
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih održala je u petak sednicu u Vladi Srbije. Radnom grupom predsedavala je premijerka Ana Brnabić, koja je na samom početku ponovila da u ovoj radnoj grupi stručnjaci vode glavnu reč, a Vlada Srbije samo podržava i implementira njihove odluke.

Toj sednici radne grupe prisustvovala je i delegacija iz Kraljevine Norveške, koja od četvrtka boravi u Srbiji. Norveška je prepoznata kao zemlja čiji bi stručnjaci mogli biti od izuzetne pomoći domaćim ekspertima, imajući u vidu njihovo iskustvo u suočavanju s posledicama masakra koji se dogodio na ostrvu Utoja, u blizini Osla 2011. godine.

Brnabićeva je zahvalila norveškim stručnjacima na spremnosti da pomognu i istakla još jednom veliku zahvalnost našim ekspertima, koji su na sebe preuzeli ogroman teret još od samog početka maja i tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje.

Potpredsednica radne grupe i direktorka Instituta za mentalno zdravlje Milica Milovančević Pejčić je istakla da je primetna izuzetna energija i spremnost za pronalaženje rešenja.

Norveški stručnjaci rekli su da je u Norveškoj 2011. godine takođe formirana radna grupa slična ovoj u čijem radu danas učestvuju. Oni su naglasili da su izuzetno zadovoljni time koliko daleko su naši stručnjaci stigli u svom radu do sada, pogotovo imajući u vidu da je prvih nekoliko nedelja nakon masakra, prema njihovom iskustvu, najkritičniji period.

Ovakve nesreće ne pogađaju samo porodice žrtava, njihove prijatelje i školsku zajednicu, već i čitavo društvo u celini, naglasili su gosti iz Norveške. Radna grupa će s kolegama iz Norveške nastaviti intenzivan rad na terenu u narednom periodu, s obzirom na to da njihovo iskustvo kaže da je godinu dana nakon masakra period u kojem je najbitnije uložiti napor kako bi preživeli uspeli da se izbore sa svim posledicama.

U tih godinu dana, kako oni navode, ključno je napraviti i sprovesti dobar, sistemski plan kako bi svi preživeli uspeli da prevaziđu sve probleme koji su neminovni i kako bi nakon toga mogli da nastave svoj život sa što je moguće manje posledica

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading