poplave u Čačku
Foto: Alo/Foto Alo!

Velika količina padavina sručila se u četvrtak uveče na teritoriju grada Čačka. Voda je odjednom počela da nadolazi i pravi potop, pa je borba s bujicom trajala celu noć, meštani su punili džakove peskom kako bi zaštitili svoje domove.

- Naša javna komunalna preduzeća i sektor civilne zaštite tokom čitave noći bili su na terenu kako bi pomogli ugroženim domaćinstvima. U nekoliko kuća je voda ušla, imamo dosta poplavljenih dvorišta, tako da se borba nastavila i sutradan. Na nekoliko mesta Civilina zaštita je sa pumpama izvlačila vodu. Takođe, pre samo nekoliko dana imali smo izlivanje velike količine vode u MZ Loznica zbog neadekvatnog održavanja propusta, i to je problem na teritoriji čitavog grada - rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Čačka Miloš Stevanić za medije.

Pre sedam dana u tom delu Srbije bila je slična situacija kada su se izlile bujične vode, a sada nije to bio problem, već su se izlili zapušeni kanali zbog ogromne količine kiše koju zemlja nije mogla da primi.

poplave u Čačku

Foto RINA

- Naselje Loznica je i u petak bilo ugroženo jer najveći problem ovde prave neadekvatni prelazi koje su meštani ranijih godina obezbeđivali ka svojim domaćinstvima. To je problem i u ostalim naseljima - kazao je Stevanić.

Inače, kroz MZ Loznica protiče Loznička reka koja se i ne vidi dok ne padnu ogromne količine kiše, pa nabuja i izlije se. Tome doprinosi veliki broj neadekvatnih prelaza, ljudi zacevljuju reku a i onako uski prolazi začepljeni su velikom količinom smeća.

- Sve se desilo na brzinu, duže od sat vremena padala je jaka kiša bez prekida, onda je krenula voda samo da nadolazi. Došla je uz kuću nekih pola metra visine, prešla je temelj. Odmah smo reagovali, prijatelji su mi pomogli i stavili smo džakove od peska kako bi se sprečila još veća katastrofa ako bi voda ušla u kuću - rekao je za RINA meštanin Trbušana Ljubomir Vidović.

Varljivo leto na Balkanu

Američki prognostičari servisa AccuWeather objavili detaljnu prognozu leta koje nam uskoro počinje, bar kalendarski. Prema njihovim analizama, pravo leto na jugoistoku Evrope, koja obuhvata i Srbiju, kreće nešto kasnije nego u severnom i srednjem delu Evrope. Na Balkanu bi krugovi oluje mogli rezultirati znatnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina penje iznad istorijskog proseka za ovu sezonu, naveli su američki prognostičari ali su, ipak, ostavili malo nade za ljubitelje leta i vrućina, dodavši u svojoj analizi da se tokom celog leta očekuju lepa razdoblja.

poplave u Čačku

Foto ALO!

Padavine bi trebalo da završe blizu istorijskog proseka za veći deo ovog regiona, što će biti dobra vest za useve širom Balkana, kažu, a, osim toga, dobra je vest i što se ove godine ne očekuje toliko toplotnih talasa kao prošlih godina.

„Biće trenutaka kada će postati vruće, ali ekstremne rekordne vrućine od prošlog leta verovatno se neće ponoviti“, kazao je stručnjak Tajler Rojs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading