POČAST ZA ŽRTVE SRPSKOG BREJVIKA! Tim koji je rekonstruisao univerzitetski centar u Utoji stigao u Srbiju
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Kako je za Alo! rekao predsednik saveta roditelja Igor Đorđević norveški tim je već juče bio u školi.

- Oni razgovaraju sa timom psihologa, razgovaraće tokom boravka sa svim ljudima koji su uključeni. Mi, i kao Savet i kao škola, želimo da pomognemo državi i gradu da se ceo proces što bolje završi i da se odradi kako treba i tako da bude podnošljivo i za roditelje i za decu – ispričao nam je Đorđević.

POČAST ZA ŽRTVE SRPSKOG BREJVIKA! Tim koji je rekonstruisao univerzitetski centar u Utoji stigao u Srbiju

RTS/Printscreen

 

Prema njegovim rečima, treba istaći da Srbija neće samo prepisati model sa Utoje, već će prilagoditi ono što se kod njih pokazalo kao dobro na naš slučaj.

- Dolaze ljudi iz baš tog univerzitetskog centra u kom se desila tragedija. Kod njih je situacija bila drugačija, jer su se kod njih ubistva dešavala svuda po kampusu, a ne kao kod nas na dva mesta. Ipak, oni su uspeli da rekonstrukciju i memorijalni centar odrade tako da se porodice žrtava sada tu okupljaju, sve strane su zadovoljne.

Kako je dodao, sada je gotovo definitivno da će škola biti rekonstruisana, a da će kabinet istorije biti deo memorijalnog centra.

- Još uvek nije sigurno da li će i ulaz, gde su se takođe desila tri ubistva, biti deo memorijalnog dela, što će se odlučiti kada se svi razgovori završe – zaključio je Đorđević.

Prema rečima Marka Blagojevića, ministra za javna ulaganja, od svih opcija koje će iznedriti ovi sastanci, biće izabrana ona koju roditelji budu smatrali najboljom, koja će omogućiti da oni koji budu želeli mogu da odaju počast stradalima, ali da oni kojima bi to bilo teško da gledaju, ne moraju.

Na Utoji stradalo 77 studenata

POČAST ZA ŽRTVE SRPSKOG BREJVIKA! Tim koji je rekonstruisao univerzitetski centar u Utoji stigao u Srbiju

EPA

 

Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

Tamo je memorijalni centar napravljen tako što je sačuvan kafe – jedno od mesta u kom su se desila ubistva, tu su ostavljene sve rupe od metaka, kao i otvoreni prozori kroz koje su deca pokušala da beže i klavir iza kojeg su pokušali da se sakriju. Ipak, taj prostor je ušuškan u novom centru za učenje tako da ne ože da ga vidi niko ko to ne želi i kome bi to bilo novo proživljavanje trauma.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading