zbog nevremena delovi Srbije poplavljeni
Foto: Alo/Foto printskrin, MUP

Obilne padavine uslovile su izlivanje vodotoka i bujične poplave u pojedinim delovima zemlje. Naročito su ugrožena mesta u slivu Zapadne Morave, a u Mačvanskom okrugu, iako je nivo vode u opadanju, proglašena je vanredna situacija u četiri opštine. Bujične reke i potoci poplavili su Dragačevo, užički i šabački kraj, Požegu i okolinu, područja Loznice i Kraljeva, napravili štetu u Futogu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu.

Reke u opadanju

Gumene čizme i pumpe za izbacivanje vode iz dvorišta i podruma - takva je tokom jučerašnjeg dana bila slika u lozničkom kraju. Dvorišta su bila pod vodom, kao i Urgentni centar. Ipak, situacija je tokom dana stavljena pod kontrolu.

zbog nevremena delovi Srbije poplavljeni

Foto printskrin, MUP

 

U selu Gornja Vranjska evakuisano je dvadeset četvoro meštana, voda je nanela velike štete u domaćinstvima i na poljoprivrednom zemljištu, a uništeni su brojni lokalni putevi.

Komandant okružnog štaba za vanredne situacije, načelnik Mačvanskog okruga Željko Marjanović izjavio je da je prema poslednjim informacijama nivo reka u opadanju na teritoriji okruga.

zbog nevremena delovi Srbije poplavljeni

Foto printskrin, MUP

 

- Sve reke, među kojima su Dobrava, Jadar, Tamnava i Drina, od jutros su u blagom padu, dok je Sava kod Šapca u blagom porastu zbog ulivanja pritoka, ali i dalje iznad granice redovne odbrane od poplava - rekao je Marjanović, i podsetio da je od srede na teritoriji grada Loznice i osamnaest mesnih zajednica na području Šapca, u opštinama Vladimirci i Koceljeva uvedena vanredna situacija da bi se sanirale posledice štete nastale zbog velike količine padavina.

- Dežuraćemo pored reka u narednom periodu kako bismo videli da li nivo vode eventualno raste da bismo intervenisali. To je prvi korak - rekao je Marjanović za RTS, i dodao da su lokalni putevi u Vladimircima u prekidu.

Kako da se ponašate u slučaju poplave

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da trenutno nema ugroženog stanovništva, ali da je zbog prognoziranog vremena potreban oprez i da pripadnici Sektora preventivno obilaze teren. Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, rekao je za RTS da je u ovom trenutku situacija mirna i da pripadnici Sektora za vanredne situacije nemaju intervencije i da sada preventivno obilaze teren.

zbog nevremena delovi Srbije poplavljeni

Foto printskrin, MUP

 

- Trenutno nema ugroženog stanovništva, naše ekipe su na terenu, ali nam vremenska prognoza ne daje razloga da budemo potpuno opušteni nego oprezni - rekao je Čaušić, i dodao da je najteže bilo u Loznici pre nekoliko noći kada su imali 22 evakuacije, zatim u Gornjoj Vranjskoj kod Šapca, gde su evakuisali 20 osoba i dve u opštini Koceljeva.

- Mi imamo 27 specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi. Imamo potpuno obučene i spremne timove za najizazovnije zadatke - rekao je Čaušić, i ukazao na to da je osnovna karakteristika bujičnih poplava ta da voda brzo dođe i brzo ode, ali da građani moraju biti oprezni.

- Ako građani vide da im kuću okružuje voda, nikako ne treba da izlaze zato što je bujica takva da je dovoljno 30-40 centimetara vode da odnese odraslog čoveka - rekao je Čaušić.

- Potrebno je da ostanu u kući, ako su u prilici da iznesu vredne stvari i da se evakuišu na sprat, da isključe struju. Ako je jednospratni objekat, da se popnu na sto, da pozovu pripadnike Sektora za vanredne situacije, vatrogasce, policiju - objasnio je Čaušić, i upozorio da je veoma opasno da se izlazi napolje kada voda okružuje kuću jer bujica ima izuzetnu snagu. U urbanim sredinama građani bi trebalo da izbegavaju najniže tačke u gradu i ako su u automobilu da ga bezbedno napuste - rekao je Čaušić.

- Zamolio bih građane da poslušaju apele i upozorenja nadležnih organa, pripadnici Sektora za vanredne situacije su tu da im pomognu - rekao je Čaušić.

Uništeni putevi

Ogromne štete na putnoj infrastrukturi pričinilo je nevreme u požeškim selima, a posledice nisu još uvek u potpunosti sagledive. Situacija na terenu je i dalje veoma teška, mehanizacija se i tokom jučerašnjeg dana probijala do domaćinstava koja su ostala odsečena od sveta.

- Ne znamo koliko će potrajati ovakvo stanje, putna infrastruktura na teritoriji cele opštine je totalno uništena i na snazi je vanredna situacija u 18 mesnih zajednica. Takođe, nevreme je napravilo probleme na niskonaponskoj mreži u dva sela, a ekipe EPS-a su na to rešavale na terenu - rekao je za RINU Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

U susednim Lučanima nevreme, na svu sreću, nije napravilo veću štetu, iako su meštani zbog poplava koje su ih zadesile prethodnih godina poprilično strahovali od reke Bjelice.

- Sistem poplava u koji je Vlada Republike Srbije pre nekoliko godina investirala i uložila kod nas u Lučane funkcionisao je kako treba. Rekla Bjelica je u svom koritu i nemamo oštećenih i poplavljenih stambenih i poslovnih objekata. Velika šteta naneta je nekategorisanim putnim pravcima, pre svega u mesnim zajednicama Goračići, Guberevci, Dljin, Puhovo i Lučani - rekao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Zahvaljujući brzoj reakciji protivgradnih strelaca, na teritoriji Dragačeva ovoga puta grad nije uništio poljoprivredne kulture kao što je to bio slučaj prošlog leta.

- Protivgradne stanice su dejstvovale na vreme, samo u toku jednog dana ispaljeno je preko 49 raketa, a 94 rakete ispaljene su od početka protivgradne zaštite, odnosno od 15. aprila -rekao je Dolović. Inače, sistem odbrane od poplava biće u pripravnosti i narednih dana zbog najavljenih kiša na području zapadne Srbije.

RHMZ: Kiša, sunce, kiša, sunce!

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više. Danas će se u Srbiji ujutru ponegde po kotlinama zapadne i jugozapadne Srbije zadržati kratkotrajna magla, a tokom dana biće promenljivo i nestabilno povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji će biti izraženiji u drugom delu dana. Lokalno se očekuju i grmljavine sa jakim pljuskom za kratko vreme, gradom i kratkotrajno jakim vetrom u zoni pljuska. Najniža temperatura je od 12 do 16 stepeni, a najviša od 23 do 27 stepeni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading