nakon jakih kiša poplave u Zapadnoj Srbiji
Foto: Alo/Foto RINA, printskrin

Obilne padavine ponovo su napravile katastrofu i na teritoriji opštine Lučani, gde su se usled velikog dotoka vode izlili bujični potoci i potpuno presekli većinu putnih pravaca. Vodena stihija nosila je sve pred sobom, a u bujici se našao i jedan putnički automobil sa vozačem u njemu, koji je spasen samo zahvaljujući brzoj reakciji meštana.

- Ja sam prvi prošao kamionom, a za mnom je kroz vodenu bujicu dubine preko jednog i po metra krenuo i vozač putničkog automobila. Međutim, voda ga je zarobila i presekla mu put. Odmah smo stali i vozača uspeli da izbavimo živog i zdravog, sada nam ostaje i vozilo da izvučemo - ispričao je Veljko Milosavljević.

nakon jakih kiša poplave u Zapadnoj Srbiji

Foto RINA, printskrin

 

Za trinaestočlanu porodicu Milosavljević sna nije bilo. Vodostaj Zapadne Morave koja protiče kroz selo Dljin je iz sata u sat bio u porastu i strahovalo se od novih izlivanja, iako štete od nedavnog nevremena još uvek nisu sanirane.

- Naše petoro dece danas ne može u školu jer nema puta, odsečeni smo od sveta. Pre nekoliko dana voda nam je ušla u objekte gde držimo stoku. Sada smo uspeli sve da ih odvedemo na bezbedno mesto i sačuvamo svako grlo. Poljoprivredne parcele su nam poplavljene i ono što smo sejali je propalo. Čekamo da se vreme stabilizuje, da saberemo štetu i da povrće sejemo iznova - dodaje Mira Milosavljević za Agenciju RINA.

nakon jakih kiša poplave u Zapadnoj Srbiji

Foto RINA, printskrin

 

Strah od novih padavina

Nakon katastrofalnog nevremena koje je i preksinoć pogodilo teritoriju požeške opštine, meštani još sabiraju štetu i pokušavaju da osposobe prilazne puteve do svojih kuća. Veoma teška situacija je u Glumaču.

- Izlili su se bujični potoci, što nam je napravilo ogromne probleme. Poplavljeno je oko 30 hektara zemlje, najviše su stradali kukuruz i pšenica. Pored toga, voda je ušla i u jedan objekat i pod vodom se našao ceo stadion - rekao je Branko Mihajlović, predsednik mesne zajednice Glumač.

Poplavljene ulice

U Užicu opet apokalipsa: grad veličine oraha dotukao maline u selima.

Nevreme koje je prekjuče tokom popodnevnih sati ponovo pogodilo užički kraj iza sebe ostavilo je pravu pustoš. Kiša koja se pretvorila u grad veličine oraha u domaćinstvu Starčevića u Volujcu potpuno je uništila poljoprivredne kulture, a najviše je desetkovan rod maline.

nakon jakih kiša poplave u Zapadnoj Srbiji

Foto RINA, printskrin

 

- Snažno nevreme počelo je oko pet sati, grad veličine oraha tukao je sve pred sobom. Uništio nam je oko sto ari maline, a u dvorištu ga ima toliko da možemo lopatama da iznosimo, ovakvo nevreme ni najstariji meštani nisu zapamtili - rekao je za Rinu Aleksandar Starčević iz užičkog sela Volujac.

On dodaje da je oblak stigao iz pravca Bajine Bašte i naneo im ogromne probleme.

- Delovale su i protivgradne stanice, ali je bilo uzalud. Veliki broj sela koja se nalaze na ovom području pretrpelo je veliku štetu. Ono što nije uništeno pre par dana sada je dokusureno - zaključuje Aleksandar.

Poplavljena bolnica u Loznici

Poplavljen je suteren hirurško-ginekološkog bloka Opšte bolnice Loznica, gde su smešteni Služba prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja, Kabinet za CT i rendgen-kabinet, specijalističke ambulante ortopedije, urologije i hirurgije, koje su trenutno van funkcije.

Materijalna šteta je ogromna, a trenutno se saniraju poplavljene prostorije i oprema. Hitni pacijenti biće upućeni direktno na odeljenja, a CT pregledi obavljaće se u Opštoj bolnici Šabac.

Komentari (0)

Loading