Nevreme
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vremenska prognoza za Srbiju

U Srbiji promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura iznosiće od 22 do 26 stepeni Celzijusa.

Ujutru se po kotlinama i duž rečnih tokova očekuje kratkotrajna magla a najniža temperatura biće od 10 do 16 stepeni.

Tokom dana se lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina. Vetar slab do umeren, severoistočni i istočni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak i olujni.

 Vremenska prognoza za Beograd

I u Beogradu promenljivo oblačno i nestabilno, posle podne i uveče sa pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima grada lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina.

Vetar slab do umeren, severoistočni i istočni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak.

Najniža temperatura oko 16, a najviša oko 24 stepena.

Vremenska prognoza za naredne dane

RHMZ upozorava da se do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlja nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 milimetara u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 7. juna, promenljivo oblačno i nestabilno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, izraženijim u drugom delu dana, kada se očekuju i lokalne vremenske nepogode: grad, velika količina padavina za kratko vreme i jak i olujni vetar.

Najviša dnevna temperatura u većini mesta od 22 do 26 stepeni.

Crveni meteoalarm

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje zbog velike količine padavina u donjem Podrinju i Mačvanskom okrugu ističući da je stepen upozorenja za ovo područje podignut na najviši nivo.

-Intenzitet padavina u zapadnoj Srbiji u nastavku večeri počeće da slabi, ali zbog veoma rasprostranjene padavinske zone očekuje se da u donjem Podrinju i Mačvanskom okrugu ukupna večernja količina padavina pređe 50 mm, zbog čega je stepen upozorenja (meteoalarm) za ovo područje podignut na najviši (crveni) nivo, navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Obilna kiša, pljuskovi i grmljavine se očekuju i u Pomoravlju, Šumadiji, Sremu, na jugu Bačke, ponegde u Banatu, kao i na jugoistoku Srbije.

U pojedinim delovima Beograda kiša slabog do umerenog intenziteta.

Izdato je i upozorenje na vremenske nepogode u delovima Srbije.

Do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više, upozorava RHMZ.

Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 31. maja i 1. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja, navodi se u hidrološkom upozorenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading