gojaznost kod dece
Foto: Printscreen/Printscreen

Specijalista opšte hirurgije Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije doktor Ognjan Skrobić govorio je za Prvu televiziju, uoči konferencije “Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije”, o prevenciji sve većeg problema u našoj zemlji.

gojaznost kod dece

Printscreen

 

-Gojaznost jeste, i postaje, vrlo ozbiljan medicinski problem. To je ono što često zanemarujemo i smatramo gojaznost estetskim problemom. Otprilike svaki peti odrasli čovek u Srbiji pati od gojaznosti, a ono što je dominantan problem je što ima sve više gojazne dece. I taj procenat je prema projekcijama 2035. godine značajno veći. Sve više moramo da radimo na prevenciji. Ako roditelji primete da dete počinje da se goji treba da potraže stručnu pomoć. Oni koji budu gojazni tokom puberteta i adolescencije biće gojazni i kasnije u životu- naglasio je doktor Skrobić za Prvu.

Konferencija se održava u četvrtak, 1. juna, u Crowne plazi, u Beogradu, a doktor ističe da će prisutnima biti predstavljena dva odvojena panela.

-Poenta je da se priča o prevenciji gojaznosti u dečijem uzrastu, kako da utičemo na zaposlene u firmama da se bolje hrane, a biće organizovan i jedan stručan panel gde će se diskutovati o svim mogućim lečenjima gojaznosti. Prvi savet bi bio dijeta i promena načina života uz nešto što je bitno, a to je psihološka pomoć. Postoje i dosta efikasni lekovi koji mogu da nam pomognu za lečenje gojaznosti. Hirurško lečenje gojaznosti bi trebalo da bude poslednji korak. Postoji veliki broj procedura, hirurgija je vrlo efikasna po pitanju lečenja gojaznosti. Ne samo da ćete izgubiti kilograme, već ćete staviti pod kontrolu i šećernu bolest, ako ste je imali. Najčešća procedura je sužavanje želuca, gde se odstranjuje deo koji se nakon obroka širi. Tu se menja i hormonska regulacija digestivnog trakta- rekao je hirurg i posavetovao da ako pacijentu dijeta ne pomaže, treba da se pređe na sledeći korak, za koji navodi da je stručna pomoć.

Velika konferencija „PREVENCIJA GOJAZNOSTI: Budućnost zdrave nacije“, u organizaciji European Communication Center, Struktura centra za gojaznost i Udruženja za edukaciju i prevenciju gojaznosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće održana u četvrtak, 1. juna, u hotelu Crowne Plaza. Svečano otvaranje konferencije predviđeno je od 10.00 časova, a prisutnima će se obratiti dr Fabio Skano, direktor kancelarije SZO za Srbiju, prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja u Vladi RS i doc. dr  Ognjan Skrobić, Klinka za digestivnu hirurgiju, UKC Srbije.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading